Składniki:
- groch łuskany połówki – 1 szklanka
- cebula – 2 sztuki
- czosnek – 2 ząbki
- olej do podsmażenia
- natka pietruszki lub kolendry – pół pęczka
- imbir mielony – 1 łyżeczka
- kurkuma – 1 łyżeczka
- chilli, sól
- garam masala – 1 łyżeczka
- kumin – 1 łyżeczka (kmin rzymski)
Prosta i banalna zupa, najlepsza z ryżem lub pieczywem.
Wykonanie:
- Groch przepłukuję wodą. Zalewam litrem wody i gotuję, aż groch się rozgotuje. Jeżeli wolicie rzadszą konsystencję, pod koniec gotowania dolejcie gorącej wody.
- Na patelni podsmażam pokrojone cebule.
- Dodaję przyprawy, podsmażam przez chwilę i dodaję do grochu.
- Na koniec dodaję rozgniecione ząbki czosnku (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek do potraw), pokrojoną natkę pietruszki lub kolendry i solę do smaku.
- Podaję z ryżem lub pieczywem.
Przepis z bloga: www.veganbanda.pl
Najnowsze komentarze