Zupa dhal z grochu

Składniki:

  • groch łuskany połówki – 1 szklanka
  • cebula – 2 sztuki
  • czosnek – 2 ząbki
  • olej do podsmażenia
  • natka pietruszki lub kolendry – pół pęczka
  • imbir mielony – 1 łyżeczka
  • kurkuma – 1 łyżeczka
  • chilli, sól
  • garam masala – 1 łyżeczka
  • kumin – 1 łyżeczka (kmin rzymski)

Prosta i banalna zupa, najlepsza z ryżem lub pieczywem.

Wykonanie:

  1. Groch przepłukuję wodą. Zalewam litrem wody i gotuję, aż groch się rozgotuje. Jeżeli wolicie rzadszą konsystencję, pod koniec gotowania dolejcie gorącej wody.
  2. Na patelni podsmażam pokrojone cebule.
  3. Dodaję przyprawy, podsmażam przez chwilę i dodaję do grochu.
  4. Na koniec dodaję rozgniecione ząbki czosnku (tutaj sprawdź, jak dodawać czosnek do potraw), pokrojoną natkę pietruszki lub kolendry i solę do smaku.
  5. Podaję z ryżem lub pieczywem.

Przepis z bloga: www.veganbanda.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *