Zupa brokułowa

Można zrobić wege albo na wywarze z mięsa.

  • porcja skrzydełek z kurczaka na bulion (bez mięsa trzeba mieć bulion ok. 1,5 litra)
  • cebule
  • 1 szt. marchewka
  • 3 szt. ziemniaki
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • 1 brokuł
  • 1/3 szkl. śmietanka 18%

Ugotować wywar ze skrzydełek z cebulą zrumienioną na ogniu, zielem ang. i liśćmi laurowymi. Wyjąć skrzydełka.

Drugą cebulę podsmażyć z marchewką. Dodać do wywaru.

Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę.

Na końcu, kiedy ziemniaki są miękkie dodać różyczki brokuła i zaprawić śmietaną.

Na talerzu posypać żółtym serem.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *