Zupa pho do kupienia obok nas w Son Nam. Trzeci bar w Warszawie w rankingu Pyzy.
Testowane było phở bò chin gầu (z wołowiną gotowaną chudszą i tłustą z mostka). Mieszany wywar, dość klarowny i mocniej przyprawiony niż w innych lokalach. Mięso tłuste dobre, ale też słabsze kawałki udźca zmiękczone sodą. Dużym plusem było podanie dodatkowego sosu rybnego oraz sporo zielonej części dymki i ładne cięcia jej białej części. Makaron sklejony.
Mięso: ★★★☆☆
Wywar: ★★★★☆
Dodatki: ★★★★★
Makaron: ★☆☆☆☆
Cena: 12 zł
Adres: ul. Bakalarska 11, Warszawa
Godziny otwarcia: pon. – niedz. 7:00-19:00
Telefon: 888 209 999
Składniki zupy pho:
Makaron ryżowy wietnamski. Na półkach naszych sklepów dostępne są dwie wersje makaronu wietnamskiego: wstążki oraz nitki. Wybieramy wstążki, ponieważ nitki zbyt szybko się „rozlatują” w zupie.
Surowa wołowina pocięta w paski. Wołowinę kroimy bardzo cienko, ponieważ będziemy ją wrzucać surową do zupy na krótko, aby ją ugotować. Zbyt grube kawałki zostaną surowe w środku, jednakże zbyt cienko pokrojone będą się rozpadać. Wspaniale nadaje się do tego udziec, ponieważ nie jest zbyt tłusty, w „wersji bogatszej” można użyć polędwicy.
Kości wołowe ok. 2 kg. W Polsce – zależne od rejonu – nie gotuje się obecnie aż tak często zupy na samych kościach. Możemy jako bazy użyć np. szponder wołowy, choć same kości wołowe także wspaniale się nadają.
Przyprawy do rosołu:
- Cynamon – 4 laski,
- Goździki – 30 szt.,
- Kardamon – 1 nasiono,
- Koper włoski (nasiona) – 2,5 łyżki,
- Kolendra (nasiona) – 2,5 łyżki,
- Anyż – kilka gwiazdek,
- Świeży imbir – ok. 200 g.,
- Sos rybny – ok. ¼ szklanki,
- Duża cebula – 1 szt.,
- Cukier – ok. 2 łyżki,
- Sól – ok. 1 łyżka.
Dodatki do zupy pho po ugotowaniu:
Kiełki fasoli, mięta , pietruszka , bazylia, limonka/cytryna pokrojona w plasterki.
Ostry sos chilli, np. Flying Goose dostępny w sklepach z żywnością orientalną.
Przygotowanie: do gotującej się wody włóż kości wołowe. Po dziesięciu minutach odlej wodę z szumem, którego w przypadku kości wołowych może być dużo. W tym samym czasie na patelni bądź w piekarniku przyrumień cebulę z imbirem aż do momentu, gdy będą lekko przypalone.
- Nastaw garnek z wodą (ok. 6 litrów), włóż kości wołowe, zarumienioną cebulę z imbirem.
- Dodaj sól oraz cukier, sos rybny oraz pozostałe przyprawy.
- Po zagotowaniu gotuj całość przez około 3-4 godziny na średnim ogniu.
- Pokrój w plasterki limonkę/cytrynę, kiełki oraz miętę i pietruszkę.
- Ugotuj makaron ryżowy według przepisu z paczki. Po ugotowaniu zahartuj makaron zimną wodą.
- Do miseczek włóż pokrojoną w bardzo cienkie paski wołowinę i przygotowaną wcześniej limonkę/cytrynę, miętę, pietruszkę.
- Tak przygotowane danie zalej gorącym rosołem.
- Gotowe!!!!!
Do zupy pho dodaje się do smaku także sos chili. Każdy w biesiadników – w zależności od indywidualnych upodobań – może dowolnie komponować i doprawić swoją zupę pho, dodając więcej cytryny, chili , limonki itp.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Wszystko o zupie pho na blogu Pyzy tutaj.
Przepis na pho od Pyzy.
Phở jemy zwykle trzymając w lewej dłoni łyżkę (metalową, porcelanową lub rzadziej plastikową), a w prawej pałeczki. Makaron oraz dodatki chwytamy pałeczkami, ale możemy również dodatki umieszczać na łyżce i dopiero z niej je spożywać. Powszechną praktyką jest pozostawienie wywaru, jeśli zjedliśmy całość makaronu. Zupę doprawiamy do własnych preferencji, ale przyjęte jest raczej dodawanie świeżego chili niż sosu, który zniweczy trud włożony w przygotowanie klarownego wywaru. Na temat dodawania marynowanego czosnku, tak popularnego w Polsce, zdania są podzielone.
Inny przepis u Olgi Smile. Zupa pho
I wegetariańska wersja Olgi: Zupa pho
Najnowsze komentarze