Wietnamska zupa pho

Zupa pho do kupienia obok nas w Son Nam. Trzeci bar w Warszawie w rankingu Pyzy.

Testowane było phở bò chin gầu (z wołowiną gotowaną chudszą i tłustą z mostka). Mieszany wywar, dość klarowny i mocniej przyprawiony niż w innych lokalach. Mięso tłuste dobre, ale też słabsze kawałki udźca zmiękczone sodą. Dużym plusem było podanie dodatkowego sosu rybnego oraz sporo zielonej części dymki i ładne cięcia jej białej części. Makaron sklejony.

Mięso: ★★★☆☆
Wywar: ★★★★☆
Dodatki: ★★★★★
Makaron: ★☆☆☆☆
Cena: 12 zł

Adres: ul. Bakalarska 11, Warszawa
Godziny otwarcia: pon. – niedz. 7:00-19:00
Telefon: 888 209 999

Składniki zupy pho:

Makaron ryżowy wietnamski. Na półkach naszych sklepów dostępne są dwie wersje makaronu wietnamskiego: wstążki oraz nitki. Wybieramy wstążki, ponieważ nitki zbyt szybko się „rozlatują” w zupie.

Surowa wołowina pocięta w paski. Wołowinę kroimy bardzo cienko, ponieważ będziemy ją wrzucać surową do zupy na krótko, aby ją ugotować. Zbyt grube kawałki zostaną surowe w środku, jednakże zbyt cienko pokrojone będą się rozpadać. Wspaniale nadaje się do tego udziec, ponieważ nie jest zbyt tłusty, w „wersji bogatszej” można użyć polędwicy.

Kości wołowe ok. 2 kg. W Polsce – zależne od rejonu – nie gotuje się obecnie aż tak często zupy na samych kościach. Możemy jako bazy użyć np. szponder wołowy, choć same kości wołowe także wspaniale się nadają.

Przyprawy do rosołu:

  • Cynamon – 4 laski,
  • Goździki – 30 szt.,
  • Kardamon – 1 nasiono,
  • Koper włoski (nasiona) – 2,5 łyżki,
  • Kolendra (nasiona) – 2,5 łyżki,
  • Anyż – kilka gwiazdek,
  • Świeży imbir – ok. 200 g.,
  • Sos rybny – ok. ¼ szklanki,
  • Duża cebula – 1 szt.,
  • Cukier – ok. 2 łyżki,
  • Sól – ok. 1 łyżka.

Dodatki do zupy pho po ugotowaniu:

Kiełki fasoli, mięta , pietruszka , bazylia, limonka/cytryna pokrojona w plasterki.
Ostry sos chilli, np. Flying Goose dostępny w sklepach z żywnością orientalną.

Przygotowanie: do gotującej się wody włóż kości wołowe. Po dziesięciu minutach odlej wodę z szumem, którego w przypadku kości wołowych może być dużo. W tym samym czasie na patelni bądź w piekarniku przyrumień cebulę z imbirem aż do momentu, gdy będą lekko przypalone.

  1. Nastaw garnek z wodą (ok. 6 litrów), włóż kości wołowe, zarumienioną cebulę z imbirem.
  2. Dodaj sól oraz cukier, sos rybny oraz pozostałe przyprawy.
  3. Po zagotowaniu gotuj całość przez około 3-4 godziny na średnim ogniu.
  4. Pokrój w plasterki limonkę/cytrynę, kiełki oraz miętę i pietruszkę.
  5. Ugotuj makaron ryżowy według przepisu z paczki. Po ugotowaniu zahartuj makaron zimną wodą.
  6. Do miseczek włóż pokrojoną w bardzo cienkie paski wołowinę i przygotowaną wcześniej limonkę/cytrynę, miętę, pietruszkę.
  7. Tak przygotowane danie zalej gorącym rosołem.
  8. Gotowe!!!!!

Do zupy pho dodaje się do smaku także sos chili. Każdy w biesiadników – w zależności od indywidualnych upodobań – może dowolnie komponować i doprawić swoją zupę pho, dodając więcej cytryny, chili , limonki itp.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

Wszystko o zupie pho na blogu Pyzy tutaj.

Przepis na pho od Pyzy.

Phở jemy zwykle trzymając w lewej dłoni łyżkę (metalową, porcelanową lub rzadziej plastikową), a w prawej pałeczki. Makaron oraz dodatki chwytamy pałeczkami, ale możemy również dodatki umieszczać na łyżce i dopiero z niej je spożywać. Powszechną praktyką jest pozostawienie wywaru, jeśli zjedliśmy całość makaronu. Zupę doprawiamy do własnych preferencji, ale przyjęte jest raczej dodawanie świeżego chili niż sosu, który zniweczy trud włożony w przygotowanie klarownego wywaru. Na temat dodawania marynowanego czosnku, tak popularnego w Polsce, zdania są podzielone.

Inny przepis u Olgi Smile. Zupa pho 

I wegetariańska wersja Olgi: Zupa pho

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *