Letnia zupa młode ziemniaki groszek koper rozkoszny.pl

  • 2 łyżki oliwy + do podania
  • 1 cebula, drobno poszatkowana
  • 4 ząbki czosnku
  • ⅓ szklanki (80 ml) wytrawnego białego wina
  • 700 g młodych ziemniaków
  • 6 szklanek (1 ½ l) bulionu warzywnego lub wody
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 szklanka (140 g) zielonego groszku, świeżego lub mrożonego
  • ½ szklanki (125 ml) śmietanki 30%
  • ½ szklanki (30 g) kopru
  • kwiaty kopru (opcjonalnie)

1. Rozgrzej oliwę w dużym garnku. Smaż na małym ogniu cebulę wraz z czosnkiem i ½ łyżeczki soli, aż się zeszkli, około 6 minut. Zwiększ ogień i wlej wino, odparuj.

2. Dodaj przepołowione ziemniaczki, bulion lub wodę, resztę soli i sos sojowy. Zagotuj i gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną, 25 – 30 minut. Wyłów połowę ziemniaków, a resztę rozgnieć praską do ziemniaków lub ewentualnie zblenduj blenderem ręcznym.

3. Dodaj odłożone ziemniaki, groszek i śmietankę. Gotuj, aż groszek lekko zmięknie, 2 – 3 minuty. Dodaj koper i odstaw z ognia.

4. Podawaj zupę udekorowaną kwiatami kopru (lub koperkiem), lekko skropioną oliwą.
Latem kwiaty kopru kupicie praktycznie wszędzie… w zestawach do kiszenia!

(przepis i zdjęcie wzięte z https://www.instagram.com/rozkoszny/)

 

Druga wersja, robiłam, bardzo smaczna.

Zrobić wywar standard lub użyć gotowego rosołu.

Wkroić kosteczki marchewki, pietruszki, selera, pora naciowego (niekoniecznie, akurat był) i młode ziemniaki ze skórką pokrojone w kostkę.

Pod koniec jak miękkie dodać trochę świeżej dymki pokrojonej w paseczki i trochę młodej cebulki.

Na koniec dodać garść koperku, szczypiorku też jak młody.

Przyprawić solą, pieprzem, masłem, szczyptą kurkumy, śmietaną.

Lub bez śmietany. Za to dać kolendry i zielonego groszku z puszki.

Albo inne warianty z dodatkiem różnych letnich warzyw.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.