- 2 łyżki oliwy + do podania
- 1 cebula, drobno poszatkowana
- 4 ząbki czosnku
- ⅓ szklanki (80 ml) wytrawnego białego wina
- 700 g młodych ziemniaków
- 6 szklanek (1 ½ l) bulionu warzywnego lub wody
- 1 ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 szklanka (140 g) zielonego groszku, świeżego lub mrożonego
- ½ szklanki (125 ml) śmietanki 30%
- ½ szklanki (30 g) kopru
- kwiaty kopru (opcjonalnie)
1. Rozgrzej oliwę w dużym garnku. Smaż na małym ogniu cebulę wraz z czosnkiem i ½ łyżeczki soli, aż się zeszkli, około 6 minut. Zwiększ ogień i wlej wino, odparuj.
2. Dodaj przepołowione ziemniaczki, bulion lub wodę, resztę soli i sos sojowy. Zagotuj i gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną, 25 – 30 minut. Wyłów połowę ziemniaków, a resztę rozgnieć praską do ziemniaków lub ewentualnie zblenduj blenderem ręcznym.
3. Dodaj odłożone ziemniaki, groszek i śmietankę. Gotuj, aż groszek lekko zmięknie, 2 – 3 minuty. Dodaj koper i odstaw z ognia.
4. Podawaj zupę udekorowaną kwiatami kopru (lub koperkiem), lekko skropioną oliwą.
Latem kwiaty kopru kupicie praktycznie wszędzie… w zestawach do kiszenia!
(przepis i zdjęcie wzięte z https://www.instagram.com/rozkoszny/)
Druga wersja, robiłam, bardzo smaczna.
Zrobić wywar standard lub użyć gotowego rosołu.
Wkroić kosteczki marchewki, pietruszki, selera, pora naciowego (niekoniecznie, akurat był) i młode ziemniaki ze skórką pokrojone w kostkę.
Pod koniec jak miękkie dodać trochę świeżej dymki pokrojonej w paseczki i trochę młodej cebulki.
Na koniec dodać garść koperku, szczypiorku też jak młody.
Przyprawić solą, pieprzem, masłem, szczyptą kurkumy, śmietaną.
Lub bez śmietany. Za to dać kolendry i zielonego groszku z puszki.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.