SKŁADNIKI:
- pęczek włoszczyzny młodej lub starszej
- 3-4 litry wody
- 150-200 g kaszy – kasza jęczmienna lub jaglana.
- 3 cebule
- 600-800 g ziemniaków
- szklanka grzybków suszonych
- sól i czarny pieprz do smaku
- 3-4 łyżki oleju
- 4 listki laurowe, około 10 kulek ziela angielskiego
- sporo zieleniny np. koperek
- 2-4 ząbki czosnku
- około 100 ml tłustej śmietany. Można użyć też mleka kokosowego
- OPCJA ->osoby jedzące mięso mogą krupnik ugotować na skrzydle z indyka, udkach drobiowych, skrzydłach z kurczaka, golonce wieprzowej lub wędzonych żeberkach wieprzowych
KRUPNIK Z GRZYBAMI BEZ MIĘSA:
- Marchewki, pietruszki i selera obieram a następnie ścieram na tace o grubych oczkach lub kroję w kostkę.
- Cebule obieram i kroję w kostkę, podsmażam na patelni na złoto.
- Warzywa wkładam do garnka dodaję 4 litry wody. Doprawiam solą oraz pieprzem. Dodaję również pokruszone grzyby suszone, listki laurowe i ziele angielskie.
- Po zagotowaniu dodaję wybraną kaszę. Krupnik gotuję około 40-50 minut.
- Obieram ziemniaki, kroję w kostkę i gotuję w niewielkiej ilości wody w oddzielnym garnku. Miękkie dodaję do zupy razem z wodą, w której się gotowały. Można też nalać do garnka więcej wody i ugotować ziemniaki razem, wrzucając je po około 30 minutach gotowania zupy.
- Gdy warzywa są miękkie wyłączam zupę. Doprawiam w razie konieczności solą oraz pieprzem, dodaję zgniecione ząbki czosnku i dolewam śmietanę zwierzęcą lub roślinną.
- Przed podaniem posypuję rozdrobnioną pietruszką lub koperkiem.
KRUPNIK Z GRZYBAMI Z MIĘSEM:
- Do garnka wkładam mięso, dolewam wodę i gotuję przez 30 minut (udko z kurczaka, indyka, skrzydła) lub przez 60-90 minut gdy jest to golonka wieprzowa lub żeberka wieprzowe.
- Marchewki, pietruszki i selera obieram a następnie ścieram na tace o grubych oczkach lub kroję w kostkę.
- Cebule obieram i kroję w kostkę, podsmażam na patelni na złoto.
- Warzywa wkładam do garnka dodaję 4 litry wody. Doprawiam solą oraz pieprzem. Dodaję pokruszone grzyby suszone, listki laurowe i ziele angielskie.
- Po zagotowaniu dodaję wybraną kaszę. Krupnik gotuję około 40 minut.
- Obieram ziemniaki, kroję w kostkę i gotuję w niewielkiej ilości wody w oddzielnym garnku. Miękkie dodaję do zupy razem z wodą, w której się gotowały. Można też nalać do garnka więcej wody i ugotować ziemniaki razem, wrzucając je po około 30 minutach gotowania zupy.
- Gdy warzywa są miękkie wyłączam zupę. Doprawiam solą i pieprzem i dolewam śmietanę.
- Przed podaniem posypuję rozdrobnioną pietruszką lub koperkiem.
Najnowsze komentarze