Krupnik

SKŁADNIKI:

  • pęczek włoszczyzny młodej lub starszej
  • 3-4 litry wody
  • 150-200 g kaszy – kasza jęczmienna lub jaglana.
  • 3 cebule
  • 600-800 g ziemniaków
  • szklanka grzybków suszonych
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • 3-4 łyżki oleju
  • 4 listki laurowe, około 10 kulek ziela angielskiego
  • sporo zieleniny np. koperek
  • 2-4 ząbki czosnku
  • około 100 ml tłustej śmietany. Można użyć też mleka kokosowego
  • OPCJA ->osoby jedzące mięso mogą krupnik ugotować na skrzydle z indyka, udkach drobiowych, skrzydłach z kurczaka, golonce wieprzowej lub wędzonych żeberkach wieprzowych

KRUPNIK Z GRZYBAMI BEZ MIĘSA:

  1. Marchewki, pietruszki i selera obieram a następnie ścieram na tace o grubych oczkach lub kroję w kostkę.
  2. Cebule obieram i kroję w kostkę, podsmażam na patelni na złoto.
  3. Warzywa wkładam do garnka dodaję 4 litry wody. Doprawiam solą oraz pieprzem. Dodaję również pokruszone grzyby suszone, listki laurowe i ziele angielskie.
  4. Po zagotowaniu dodaję wybraną kaszę. Krupnik gotuję około 40-50 minut.
  5. Obieram ziemniaki, kroję w kostkę i gotuję w niewielkiej ilości wody w oddzielnym garnku. Miękkie dodaję do zupy razem z wodą, w której się gotowały. Można też nalać do garnka więcej wody i ugotować ziemniaki razem, wrzucając je po około 30 minutach gotowania zupy.
  6. Gdy warzywa są miękkie wyłączam zupę. Doprawiam w razie konieczności solą oraz pieprzem, dodaję zgniecione ząbki czosnku i dolewam śmietanę zwierzęcą lub roślinną.
  7. Przed podaniem posypuję rozdrobnioną pietruszką lub koperkiem.

KRUPNIK Z GRZYBAMI Z MIĘSEM:

  1. Do garnka wkładam mięso, dolewam wodę i gotuję przez 30 minut (udko z kurczaka, indyka, skrzydła) lub przez 60-90 minut gdy jest to golonka wieprzowa lub żeberka wieprzowe.
  2. Marchewki, pietruszki i selera obieram a następnie ścieram na tace o grubych oczkach lub kroję w kostkę.
  3. Cebule obieram i kroję w kostkę, podsmażam na patelni na złoto.
  4. Warzywa wkładam do garnka dodaję 4 litry wody. Doprawiam solą oraz pieprzem. Dodaję pokruszone grzyby suszone, listki laurowe i ziele angielskie.
  5. Po zagotowaniu dodaję wybraną kaszę. Krupnik gotuję około 40 minut.
  6. Obieram ziemniaki, kroję w kostkę i gotuję w niewielkiej ilości wody w oddzielnym garnku. Miękkie dodaję do zupy razem z wodą, w której się gotowały. Można też nalać do garnka więcej wody i ugotować ziemniaki razem, wrzucając je po około 30 minutach gotowania zupy.
  7. Gdy warzywa są miękkie wyłączam zupę. Doprawiam solą i pieprzem i dolewam śmietanę.
  8. Przed podaniem posypuję rozdrobnioną pietruszką lub koperkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *