Jeżeli kapusta jest kwaśna, to trzeba wycisnąć sok i przepłukać (czasem wystarczy tylko odciśnięcie soku). Z podanej porcji składników wychodzi 5 litrowy garnek zupy. Najpierw trzeba zrobić wywar z żeberek wieprzowych, do tego mogą być skwarki.
- 1 opakowanie włoszczyzny
• 300-400 g kapusty kiszonej
• 800 g ziemniaków
• 4 cebule
• 60 ml oleju kokosowego, masła lub dowolnego tłuszczu
• natka pietruszki
• 1/2 łyżeczki kminku
• 2 łyżeczki majeranku
• pieprz czarny
• 2 łyżki mąki pszennej lub ryżowej
• kilka listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego
• sól
PRZYGOTOWANIE
1. Włoszczyznę obieram. Jedną cebulę przekrawam na 4 części i przypalam nad palnikiem. Do garnka wkładam warzywa, cebulę, solę, dodaję listki i ziele. Dolewam około 3 litrów wody i gotuję przez godzinę.
2. Warzywa odławiam. Kapustę siekam i dodaję do wywaru. Doprawiam kminkiem i majerankiem. Zostawiam do gotowania na około 30-40 minut.
3. Obieram ziemniaki, kroję w kostkę i wkładam do garnuszka 2,5 litrowego. Dopełniam wodą i gotuję do miękkości.
4. Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam na lekko złoty kolor. Pod koniec dodaję mąkę i chwilę przesmażam.
5. Do gotującej się kapusty dodaję ziemniaki razem z wodą, w której się gotowały. Delikatnie mieszając dodaję usmażoną cebulę z mąką tak, by nie powstały grudy. Zostawiam do zagotowania. Doprawiam do smaku, dodaję pietruszkę i kilka pokrojonych w kostkę marchewek z ugotowanej włoszczyzny.
Najnowsze komentarze