Jeśli użyjemy łuskanego grochu w połówkach, to nawet nie trzeba ich moczyć, wystarczy wsypać do warzyw i gotować przez godzinkę.
SKŁADNIKI:
- 400 g połówek grochu zielonego
- 400-500 g wędzonych żeberek lub kości wędzonych
- 500 g kiełbasy
- 4-5 marchewek
- 2 spore pietruszki
- 4 cebule
- ½ korzenia selera
- 600 g ziemniaków
- sól i pieprz czarny mielony
- 2 łyżki majeranku
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- kilka listków laurowych i kulek ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE:
- Do garnka wrzucam wędzony boczek lub żeberka, dodaję groch, listki laurowe, ziele, zalewam 3 litrami wody i gotuję jakieś 20-25 minut.
- W tym czasie cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam na złoto.
- Włoszczyznę obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Dodaję do cebuli i podsmażam. Następnie dodaję do gotujących się żeberek i grochu. Gotowanie z warzywami zajmie jakieś 15-20 minut.
- Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuje w podzielnym garnku. Gdy są miękkie to znak, że można dodać je do grochówki razem z wodą, w której się gotowały.
- Kiełbasę kroję w kostkę, podsmażam na patelni i dodaję do zupy.
- Dosypuję majeranek plus 2 ząbki czosnku.
Alternatywna wersja bez mięsa
Z podanych porcji wychodzi mi 5 litrowy garnek zupy.
• 400 g połówek grochu zielonego
• 400 g połówek grochu żółtego
• 4-5 marchewek
• 2 spore pietruszki
• 4 cebule
• ½ korzenia selera
• 600 g ziemniaków
• sól
• pieprz czarny mielony
• olej do smażenia
• kilka listków laurowych i kulek ziela angielskiego
• 1 łyżka majeranku
• 2 ząbki czosnku
• jeśli lubicie posmak wędzonki w zupie dajcie liquidu wędzonki lub soli wędzonej, może być też kawałek wędzonego tofu, seitana lub wędzone pomidory, śliwki czy wędzonka
PRZYGOTOWANIE:
1. Oba grochy wrzucam do garnka, zalewam wodą i zostawiam na noc do napęcznienia.
2. Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam na złoto.
3. Włoszczyznę obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Dodaję do cebuli i podsmażam.
4. Groch wstawiam na gaz z wodą, z której się moczył. Dodaję włoszczyznę i cebulę. Doprawiam solą, pieprzem, dokładam ziele i listki. Gotuję około 40 minut.
5. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i dodaje do zupy. Gdy są miękkie to znak, że grochówka jest gotowa. Dosypuję do niej majeranek oraz dodaję zgniecione 2 ząbki czosnku.
źródło: Olga Smile
Najnowsze komentarze