Grochówka klasyczna

Jeśli użyjemy łuskanego grochu w połówkach, to nawet nie trzeba ich moczyć, wystarczy wsypać do warzyw i gotować przez godzinkę.

SKŁADNIKI:

  • 400 g połówek grochu zielonego
  • 400-500 g wędzonych żeberek lub kości wędzonych
  • 500 g kiełbasy
  • 4-5 marchewek
  • 2 spore pietruszki
  • 4 cebule
  • ½ korzenia selera
  • 600 g ziemniaków
  • sól i pieprz czarny mielony
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • kilka listków laurowych i kulek ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do garnka wrzucam wędzony boczek lub żeberka, dodaję groch, listki laurowe, ziele, zalewam 3 litrami wody i gotuję jakieś 20-25 minut.
  2. W tym czasie cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam na złoto.
  3. Włoszczyznę obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Dodaję do cebuli i podsmażam. Następnie dodaję do gotujących się żeberek i grochu. Gotowanie z warzywami zajmie jakieś 15-20 minut.
  4. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i gotuje w podzielnym garnku. Gdy są miękkie to znak, że można dodać je do grochówki razem z wodą, w której się gotowały.
  5. Kiełbasę kroję w kostkę, podsmażam na patelni i dodaję do zupy.
  6. Dosypuję majeranek plus 2 ząbki czosnku.

Alternatywna wersja bez mięsa

Z podanych porcji wychodzi mi 5 litrowy garnek zupy.

• 400 g połówek grochu zielonego
• 400 g połówek grochu żółtego
• 4-5 marchewek
• 2 spore pietruszki
• 4 cebule
• ½ korzenia selera
• 600 g ziemniaków
• sól
• pieprz czarny mielony
• olej do smażenia
• kilka listków laurowych i kulek ziela angielskiego
• 1 łyżka majeranku
• 2 ząbki czosnku
• jeśli lubicie posmak wędzonki w zupie dajcie liquidu wędzonki lub soli wędzonej, może być też kawałek wędzonego tofu, seitana lub wędzone pomidory, śliwki czy wędzonka

 PRZYGOTOWANIE:

1. Oba grochy wrzucam do garnka, zalewam wodą i zostawiam na noc do napęcznienia.
2. Cebule obieram, kroję w kostkę i podsmażam na złoto.
3. Włoszczyznę obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Dodaję do cebuli i podsmażam.
4. Groch wstawiam na gaz z wodą, z której się moczył. Dodaję włoszczyznę i cebulę. Doprawiam solą, pieprzem, dokładam ziele i listki. Gotuję około 40 minut.
5. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i dodaje do zupy. Gdy są miękkie to znak, że grochówka jest gotowa. Dosypuję do niej majeranek oraz dodaję zgniecione 2 ząbki czosnku.

źródło: Olga Smile

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *