- 1,5 litra bulionu
- pęczek zielonych szparagów – 500 g
- 2 łyżki masła
- pół główki czosnku
- mały pęczek szczypiorku
- pół szklanki śmietanki 30 %
- płaska łyżeczka soli
- 1 kg młodych ziemniaków
Bulion 1,5 litra z dodatkiem garści warzyw z włoszczyzny czeka.
Na maśle na patelni podsmażamy krótko posiekany czosnek (nie może się zrumienić!)
Odłamać zdrewniałe końcówki szparagów, osuszyć, podzielić na 4 kawałki. Szparagi położyć na patelni z czosnkiem. Dodaj płaską łyżeczkę soli.
Szparagi podsmażać 10 minut na średnim ogniu. Powinny być miękkie, ale jędrne. Całą zawartość patelni przełożyć do garnka z bulionem.
Do zupy szparagowej dodamy posiekany drobny szczypiorek.
Na końcu wlewamy słodką śmietankę 30 %. Nie trzeba jej hartować. Kilka minut pogotować, poprawić smak.
Ugotować młode ziemniaki w mundurkach i ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki. Zupę szparagową podawać z ziemniakami obok na talerzu, lub – w innej wersji – wkroić ziemniaki wcześniej do zupy i zrobić zupę z ziemniakami.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.