Zupa potrawkowa

Przepis na ok 3 l zupy

  • 2 l bulionu warzywnego
  • 150 g marchwi
  • 100 g jasnej części pora
  • 1-2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 100g suchego makaronu orzo (w kształcie ryżu)
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g mrożonego groszku
  • 1/2 pęczka świeżego koperku
  • 100 ml śmietanki 30% (lub inna zawartość tłuszczu)
  • sól, pieprz

Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy pokrojony w krążki por i chwilę podsmażamy. Kolejno dodajemy pokrojonego w mniejszą kostkę pierś z kurczaka i wsypujemy przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę, kurkumę i czosnek. Całość mieszamy i smażymy, aż mięso zacznie się rumienić. Kolejno wrzucamy startą marchew i suchy makaron orzo. Zawartość garnka mieszamy i zalewamy bulionem. Przykrywamy i na małym ogniu gotujemy ok 20 minut. Pokrywkę unosimy, wrzucamy mrożony groszek, posiekany koperek, śmietankę i wciskamy sok z połówki cytryny. Garnek zdejmujemy z ognia, nakrywamy ponownie pokrywką i odstawiamy na ok 10 minut (im dłużej postoi tym zrobi się gęstsza).

UWAGA: makaronu nie wrzucać do zupy, bo robi się gęsta potrawka a nie zupa. W smaku bardzo dobra, tylko zrobić inaczej, żeby nie była tak gęsta.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.