Zupa cygańska

Zupa cygańska, tłusta, najadalna. W zasadzie danie jednogarnkowe.

1,5 L rosołu, bulionu (dałam mój z gęsi) lub kostki
1 papryka
250 g boczku wędzonego
200 g kiełbasy wieprzowej parzonej
1 cebula
1 papryczka chilli
5 ziemniaków
sól, pieprz, majeranek
½ szklanki przecieru lub koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka cukru
½ szklanki mąki
1 łyżka mąki

Ziemniaki w kostkę zalewamy rosołem i gotujemy.

Kroimy cebulę w kostkę. Na patelni szklimy boczek pokrojony w kostkę, dodajemy cebulę i kiełbasę, podsmażamy.

Papryczkę chili rozkrawamy, usuwamy nasionka, kroimy w małą kostkę. Do podsmażonego boczku i kiełbasy, dodajemy papryczkę i oczyszczoną, pokrojoną w drobną kostkę paprykę, dodajemy koncentrat i dusimy aż papryka zmięknie. Zawartość patelni przekładamy do garnka z ziemniakami.

Dodajemy majeranek, sól i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy i gotujemy ok. 10 minut aż ziemniaki zmiękną. Zupę zabielamy śmietaną. Wlewamy zupę do misek, dekorujemy kleksem kwaśnej śmietany i posiekaną natką pietruszki. Możemy podać do zupy świeże pieczywo.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.