Żeberka w kiszonej kapuście

SKŁADNIKI 4 – 6 PORCJI

  • 1,4 kg żeberek wieprzowych
  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • trochę miodu
  • 200 g boczku parzonego lub gotowanego
  • kilka suszonych śliwek
  • kilkanaście kawałków suszonych grzybów
  • przyprawy: pieprz, 1 łyżka kminku, 2 łyżki majeranku, sos sojowy

Żeberka pokroić na porcje z 2 żeberkami. Najlepiej potrzymać przez noc w lodówce sprawione i skropione sosem sojowym.

Następnego dnia rozgrzać woka / patelnię z olejem lub smalcem i kolejno obsmażać na złoty kolor. Obsmażone żeberka odłożyć na talerz.

Na tę samą patelnię włożyć pokrojony w kosteczkę boczek i co chwilę mieszając smażyć go przez ok. 5 – 7 minut aż będzie lekko zrumieniony. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i mieszając smażyć przez ok. 5 minut, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.

Dodać odcedzoną kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna można ją wcześniej przepłukać) i posiekaną kapustę. Dodać kminek, majeranek, pieprz oraz pokrojone suszone śliwki i suszone grzyby. Podgrzewać jeszcze przez kilka minut mieszając aż składniki dokładnie się wymieszają. Na końcu rozprowadzić po żeberkach trochę miodu.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Połowę kapusty wyłożyć do dużego naczynia żaroodpornego, na wierzchu położyć obsmażone żeberka. Przykryć resztą kapusty a następnie położyć pokrywę lub folię aluminiową. Szczelnie przykrytą zapiekankę wstawić do piekarnika i piec przez 2 godziny.

UWAGI MOJE:

Z podanych proporcji wyszła pełna duża szklana brytfanna. Wyszły wyśmienicie, smaczne. Dzieci też zjadły ze smakiem (dostały z niewielką porcją kartofli). Z tym, że dzieci wolały mięsa niż kapustę, ale kapustę też jadły. Kapusta wyszła pyszna, jak bigos, starczyło na dwa dni dla wszystkich, z tym, że podałam też trochę ziemniaków. Bo bez ziemniaków, jakby tak jeść samą kapustę i żeberka, to byłoby mało na dwa dni, wszystko byśmy pożarli.

Z przypraw tylko sól, pieprz, miód, kminek i majeranek i sos sojowy. Plus cebula, grzyby (garść) i suszone śliwki.

Na noc namoczyłam w mini zalewie, ale ona składała się tylko z pokropienia sosem sojowym i posmarowałam trochę miodem, który choć bardzo dobry daje smak, to karmelizuje się i przypala na czarno zarówno w woku, w którym smażyłam żeberka, jak i w brytfannie podczas pieczenia.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Jak zrobić żeberka w kapuście – przepis z Gazety Wyborczej

Potrzeba jedynie mięsa, kapusty kiszonej, cebuli i kilku przypraw. Prościej się nie da. Pozostawiamy pełną dowolność w doborze składników. Możemy dodać więcej przypraw, na przykład tymianku, kminku, słodkiej i ostrej papryki. Warto też wzbogacić je o suszone śliwki i grzyby. Ciekawą alternatywą jest polanie całości wodą z koncentratem pomidorowym tuż przed pieczeniem. W ten sposób uzyskamy nieco inny, ale równie pyszny smak. Często dodawanym składnikiem jest też starte jabłko, które lekko obsmażamy razem z cebulką i kapustą. Aby nasze danie było jeszcze bardziej sycące, możemy dodać też podsmażony boczek.

  • 1 i 1/2 kg żeberek wieprzowych
    1 kg kiszonej kapusty
    2 średnie cebule
    2 ząbki czosnku
    majeranek
    kilka liści laurowych
    kilka ziaren ziela angielskiego
    olej, sól, pieprz

Żeberka na kapuście – krok po kroku:

Żeberka dzielimy na kawałki z jedną lub dwiema kośćmi. Doprawiamy solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki – najlepiej na kilka godzin. Jeśli nie mamy tyle czasu, od razu zabieramy się za obsmażanie.
Wykładamy porcje na sporą, mocno rozgrzaną patelnię z olejem. Przyrumieniamy je z każdej strony na dość dużym ogniu, aby włókna się „zamknęły”. Dzięki temu podczas pieczenia mięso zachowa swoje soki w środku i będzie bardziej soczyste.

W międzyczasie kroimy cebule w piórka, a kapustę siekamy drobniej, jeśli „nitki” są zbyt długie. Obsmażone mięso przekładamy do oddzielnego naczynia.

Zmniejszamy ogień pod patelnią. Jeśli jest taka potrzeba, dolewamy trochę oleju, a następnie wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zeszkli.

Do cebuli dodajemy majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Całość razem mieszamy, po czym dokładamy kapustę kiszoną i smażymy razem przez kilka minut.

Na dno brytfanny wykładamy kolejno nasze składniki: połowę zawartości patelni, żeberka, drugą połowę kapusty. Możemy dolać też 3/4 szklanki wody, aby mieć pewność, że potrawa będzie soczysta.

Całość pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 1,5-2 godziny.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

źródło tekstu i zdjęcie: Kwestia smaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *