Żeberka Okrasy i Tomka Strzelczyka

Oddaszfartucha:

2 kg żeberek, sól, pieprz

SOS :

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 250ml whisky
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki ketchupu
  • 80 ml octu jabłkowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • chili w płatkach
  • sól, pieprz do smaku

U góry Strzelczyk nr 2

  • 1 kg żeberek
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki cebuli prażonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 2 łyżeczki czerwonej papryki
  • 1 duża łyżkę oregano
  • 2 duże łyżki brązowego cukru

SOS:

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 150 ml cydru lub soku jabłkowego
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka chili
  • 3 łyżki sosu worcestershire
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki octu jabłkowego

PONIŻEJ MOJE:

Było 2 kg i 70 dk żeberek, tyle mieści się dokładnie w szklanym naczyniu do zapiekania. Niestety paczki w zamrażarce trzeba opisywać, bo nigdy się nie wie, czego i ile się wyjmuje. Za dużo. Tyle żeberek w sosie nigdy się nie zrumieni, o czym ja ciągle zapominam. Ilość przechodzi w jakość!

Żeby się ładnie zrumieniły powinno ich być nie więcej niż 1,5 kilo.

Musiałam podzielić na dwa razy. Smak dobry, smaczne były. Ale sosu zbyt dużo. Za to na drugi dzień kiedy sos się zagęścił i danie postało, było pyszne. Sosu było tak dużo, że zostało jeszcze do sosu do gołąbków z młodej kapusty.

Pieczone 1,5 godziny w 180-200 stopniach. Potem trochę 270 stopni, potem po odłożeniu części i odlaniu sosu w 220 st.

żeberka okrasa

Składniki

  • żeberka 1 kg
  • kechup 150 g
  • zimna woda 150 ml
  • syrop klonowy 3 łyżki – pięknie pachnie (zamiast miodu lub cukru)
  • czosnek 3 ząbki
  • sos worcestershire 3 łyżki
  • goździki 3 szt., potem wyjąć
  • ziele angielskie 5 szt.
  • skórka starta z 1 limonki
  • sól, biały pieprz
  • olej z pestek winogron 1 łyżka

Żeberka kroimy i solimy i pieprzymy białym pieprzem.

Robimy marynatę na bazie ketschupu rozrzedzonego wodą plus przyprawy.

Dno naczynia żaroodpornego polewamy oliwą. Kładziemy żeberka i zalewamy marynatą.

Pieczemy dwa razy.

160-170 stopni pieczemy pod przykryciem 1,5 godziny.

Potem 200-220 stopni odkrywamy żeby zglazurować.

 

Dodatkowo grzanki z ciabatty

  • ciabatta – 1 szt.
  • olej z pestek winogron – do skropienia ciabatty
  • suszony tymianek – 1 łyżka
  • limonka – 1 szt.

 

 

x

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.