Żeberka duszone w sosie własnym

Genialne, moje ulubione danie z czasów wczesno-małżeńskich. Podawałam je wtedy z … ziemniakami i mizerią.

Żeberka około 70 dkg podzielić na małe części, podsmażyć i osmażyć dobrze na patelni razem z cebulą. Dolać wody, przypraw jak zwykle (laur, ziele) i dusić około 2 godzin uważając żeby się nie rozgotowały i żeby kosteczki się nie oddzieliły, bo to obciach.

Kiedy mięso jest miękkie, zagęszczamy łyżką mąki.

Żeberka duszone w sosie własnym – Wykonanie:

  1. Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki (po 2-3 kostki w każdym kawałku), doprawić z obu stron pieprzem, solą i papryką słodką w proszku.
  2. Na dużej patelni podsmażyć żeberka dość mocno z obu stron.
  3. Cebulę pokroić w cienkie piórka, dorzucić do żeberek i również dość mocno podsmażyć (dzięki temu sos zyska ciemną barwę).
  4. Gdy mięso i cebula będą odpowiednio zarumienione, dorzucić na patelnię ziele angielskie, liście laurowe, 750 ml wody (lub bulionu) oraz łyżkę sosu sojowego, wymieszać, przykryć patelnie pokrywką i całość dusić przez ok. 60-90 minut na małym ogniu (im dłużej, tym lepiej – mięsko jest odpowiednie, gdy jest delikatne, kruche i łatwo oddziela się od żeberek). Gdy sosu nieco nam ubędzie, można zawsze dolać trochę wody i jeszcze chwilę całość podusić. Zaś jeśli sos jest zbyt rzadki, to możemy go zagęścić poprzez dodanie do niego mąki rozrobionej w wodzie (np. 1-2 łyżki mąki na 100 ml zimnej wody – w zależności jak bardzo gęsty sos chcemy uzyskać).
  5. Można dodać łyżeczkę kakao – smaku nie czuć, a przyciemnia sos.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *