Wątróbka smażona, duszona, z buraczkiem i sodą oddaszfartucha

Wątróbka wg Tomka Strzelczyka

  • 1kg drobiowej wątróbki
  • 1 kg czerwonych buraczków
  • 4 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 małe łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta papryki, sól, pieprz

Wątróbka smażona z cebulką

Wątróbkę drobiową dzielimy na mniejsze kęsy, osuszamy.

Cebulę zrumieniamy na patelni, wyjmujemy.

Wątróbkę smażymy na bardzo dużym ogniu często mieszając.

Aż się zrumieni.

Kiedy jest rumiana dodajemy cebulę. Na końcu solimy i pieprzymy.

Podajemy z czymś kwaśnym – kiszoną kapustą lub kiszonymi ogórkami.

Wątróbka duszona z jabłkiem i pieczarkami

Inna wersja to wątróbka duszona z jabłkiem i pieczarkami.

Wszystko robimy tak samo, ale wątróbkę smażymy, a raczej dusimy z jabłkiem pokrojonym na kawałeczki. Jabłko jest wilgotne, więc wątróbka się dusi, a nie smaży. Na koniec tak samo dodajemy cebulkę.

Wątróbka duszona w sosie do ryżu

Wszystko tak samo.

Ale nie dodajemy jabłka i nie musimy tak bardzo rumienić. Krócej podsmażamy, dodajemy cebulę i przekładamy do garnka. Podlewamy wodą. Dusimy aż uzyskamy pyszny sos.

W tej wersji wątróbkę można przed smażeniem obtoczyć w mące.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *