Tarta ze szpinakiem

WERSJA JACKA KURONIA

Francuskie ciasto podpiec 10 minut na foremce do tart.

Farsz:

1/2 kg mrożonego szpinaku, dodać siekaną podsmażoną cebulę, czosnek, sól, pieprz, kawałek startego oscypka i kawałek sera białego. Wlać sos beszamelowy. Upiec.

Sos beszamelowy:

masło rozpuścić na patelni, dodać garść mąki, roztrzepać, poddusić chwilę, wlać szklankę zimnego mleka, mieszać aż zgęstnieje, posolić, popieprzyć, dodać gałki muszkatołowej.

WERSJA MAKŁOWICZA

1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego,
1/2 opakowania szpinaku mrożonego w bloku lub w kółkach,
2 ząbki czosnek ,
1 jajko,
2 szklanki startego sera (gruyere),
2 łyżki śmietany,
szczypta gałki muszkatołowej,
sól, pieprz.

Ciasto francuskie lekko rozwałkować i nałożyć je na formę okrągła do tarty, następnie nakłuwać ciasto na dnie widelcem aby się nie przyklejało do formy i przed położeniem na nie farszu podpiec ok. 2-3 min. Odmrożony szpinak odparować. Wcisnąć w niego czosnek mieszając ze sobą i dodając do niego surowe jajko, i starty ser, najlepiej pikantny. Połączyć to ze śmietaną gęstą, wszystko wymieszać. Dodać sporo gałki muszkatołowej i posolić (nie przesadzać – szpinak sam w sobie jest słony) i popieprzyć. Na podpieczone ciasto nałożyć farsz, równomiernie na całą powierzchnię z pozostawionymi wolnymi brzegami. Piec ok. 20 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *