Pieczone ziemniaki i stek z rostbefu oddaszfartucha Trik z czosnkiem

PIECZONE ZIEMNIAKI

Tomek Strzelczyk daje tu przepis na pieczone ziemniaki i przy okazji stek zrobiony z rostbefu.

  • kawał rostbefu
  • 1 kg ziemniaków
  • masło, oliwa, czosnek, słodka papryka
  • natka pietruszki, tymianek, rozmaryn

PIECZONE ZIEMNIAKI

Ziemniaki (średnie) wkłada do zimnej wody i gotuje 10 minut od zagotowania. Po czym wyjmuje je z wody do miski łyżką cedzakową bez odparowania. Wkłada ziemniaki do brytfanny polanej oliwą wraz z tymiankiem i rozmarynem, pieprzy plus trochę słodkiej papryki i brytfankę wkłada do pieca na 200 stopni na 1 godzinę.

Główce czosnku ścina końcówki, soli, polewa oliwą i zawija ją w papier do pieczenia robiąc sakiewkę. Wiąże ją sznurkiem i też wkłada do brytfanki z ziemniakami.

Przewiązuje nicią kawałek rostbefu przeznaczonego na stek, grubości ok. 3-4 cm i odcina.

Rozgrzewa oliwę na patelni do średniej temperatury (nie więcej) i kładzie osolony i popieprzony stek. Smaży z obu stron, potem z boku, używając łopatki. Zrumienia. Powinny być średnio wysmażone. Gdy mięso jest w połowie gotowe wrzucamy masło i zioła. Steka przekłada do folii aluminiowej i zawija.

Wyjmuje czosnek. (8:11 min.). Do rondelka wrzuca masło i rozpuszcza. Czosnek wyjmuje z papieru i wyciska go do masła. Dodaje natki pietruszki. Chwilę dusi żeby natka puściła aromat, ale tylko chwilę.

Powstałym sosem polewa upieczone ziemniaki i podaje ze stekiem pokrojonym poprzecznie w plastry.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *