Spaghetti carbonara

Jeśli jest jedynym daniem to 170 g na osobę.

Składniki na przepis dla 4 osób. 680 gram na 4 osoby?

Bez śmietany, jako że prawdziwy włoski robi się bez śmietany.

  • makaron spaghetti
  • 150 g pancetty (lub inny boczek)
  • jajka „0” – 3 żółtka i 3 całe jajka
  • 140 g startego parmezanu lub pecorino
  • pieprz

Przygotowanie:

Ugotuj makaron aldente. Pokrój boczek w kosteczkę i na bardzo wolnym ogniu podsmaż. Do jajek dodaj 3 łyżki wody z makaronu, połowę sera, dopraw świeżo mielonym pieprzem, całość wymieszaj. Ugotowany makaron dodaj do usmażonego boczku – całość trzymaj na lekkim ogniu, dodaj sos z jajek i wymieszaj. Możesz wydawać! Dodaj odrobinę sera na wierzch.

Wersja z Lidla

Składniki:

  • boczek wędzony surowy
  • 250 g -makaron spaghetti
  • 300 g -masło
  • 25 g -oliwa z oliwek
  • 2 łyżki -czosnek
  • 1 ząbek -jaja
  • 2 szt. -grana padano
  • 80 g -pieprz mielony, sól

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *