Skrzydełka „Palce lizać” z marynatą Teriyaki Kikkoman
Składniki, 2 porcje:
- 10 skrzydełek kurczaka (ok. 1kg)
- sól i pieprz do smaku
- ½ cytryny
- 14 łyżek marynaty Teriyaki Kikkoman
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju roślinnego
Przygotowanie:
Skrzydełka umyć i osuszyć, Oprószyć solą i pieprzem, włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, dodać Marynatę Teriyaki Kikkoman, miód i olej. Skrzydełka wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a jeśli masz czas najlepiej na całą noc. W międzyczasie skrzydełka można przemieszać.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Skrzydełka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, jedno obok drugiego. Przykryć folią aluminiową i piec przez około 70 minut, do czasu aż mięso będzie miękkie i łatwo będzie odchodzić od kości. Zdjąć folię a skrzydełka jeszcze zarumienić.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.