Skrzydełka w sosie teriyaki

Skrzydełka „Palce lizać” z marynatą Teriyaki Kikkoman

Składniki, 2 porcje:

  • 10 skrzydełek kurczaka (ok. 1kg)
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ cytryny
  • 14 łyżek marynaty Teriyaki Kikkoman
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie:

Skrzydełka umyć i osuszyć, Oprószyć solą i pieprzem, włożyć do miski, skropić sokiem z cytryny, dodać Marynatę Teriyaki Kikkoman, miód i olej. Skrzydełka wymieszać, przykryć i wstawić do lodówki na 3-4 godziny, a jeśli masz czas najlepiej na całą noc. W międzyczasie skrzydełka można przemieszać.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Skrzydełka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, jedno obok drugiego. Przykryć folią aluminiową i piec przez około 70 minut, do czasu aż mięso będzie miękkie i łatwo będzie odchodzić od kości. Zdjąć folię a skrzydełka jeszcze zarumienić.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.