Ryba po grecku

Składniki:

  • ok. 1 kg filetów z dorsza, mintaja lub morszczuka
  • 1 kg marchewki
  • 300 g pietruszki
  • 100 g selera
  • 3 średnie cebule
  • dużo curry i słodkiej papryki
  • pieprz, cukier, vegeta, minimalnie ziół
  • sok z cytryny
  • 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego

Filety (sól, pieprz) usmażyć na skwierczącym ogniu, żeby były pięknie zrumienione. Usmażone układamy płasko na półmisku, dość głębokim, żeby zmieściła się jeszcze warstwa warzyw.

Marchewki, pietruszkę i seler tniemy na wiórki.

Cebule (ma być dużo, ale mniej niż marchwi) siekamy w kostkę i podsmażamy na złoto na oleju. Podlewamy wodą dodając przyprawy i warzywa. Dusimy to wszystko w głębokiej patelni i przyprawiamy. Kiedy jest gotowe, układamy grubą warstwą na leżących filetach rybnych lub przekładamy warstwami ryba/warzywa. Ozdabiamy natką pietruszki. Wstawiamy do lodówki na noc. Najlepsze jest na drugi dzień.

Zdjęcie: www.przyslijprzepis.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *