Składniki:
- ok. 1 kg filetów z dorsza, mintaja lub morszczuka
- 1 kg marchewki
- 300 g pietruszki
- 100 g selera
- 3 średnie cebule
- dużo curry i słodkiej papryki
- pieprz, cukier, vegeta, minimalnie ziół
- sok z cytryny
- 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego
Filety (sól, pieprz) usmażyć na skwierczącym ogniu, żeby były pięknie zrumienione. Usmażone układamy płasko na półmisku, dość głębokim, żeby zmieściła się jeszcze warstwa warzyw.
Marchewki, pietruszkę i seler tniemy na wiórki.
Cebule (ma być dużo, ale mniej niż marchwi) siekamy w kostkę i podsmażamy na złoto na oleju. Podlewamy wodą dodając przyprawy i warzywa. Dusimy to wszystko w głębokiej patelni i przyprawiamy. Kiedy jest gotowe, układamy grubą warstwą na leżących filetach rybnych lub przekładamy warstwami ryba/warzywa. Ozdabiamy natką pietruszki. Wstawiamy do lodówki na noc. Najlepsze jest na drugi dzień.
Zdjęcie: www.przyslijprzepis.pl
Najnowsze komentarze