Pulpety klopsy w sosie

  • mięso mielone, najlepsze z indyka 500 g
  • jajko
  • bułka tarta
  • cebula
  • sól, pieprz
  • kostka rosołowy
  • koncentrat pomidorowy
  • mąka
  • marchewka
  • śmietana

Mięso połączyć z jajkiem, tartą bułką, zeszkloną na niewielkiej ilości oleju cebulką, solą i pieprzem.

Z masy formować niewielkie kulki i odstawić do lodówki na 30 minut.

W garnku zagotować litr wody z kostką rosołową, na wrzątek wrzucać pulpety z pokrojoną w kostkę marchewką i gotować ok. 20 minut.

Gotowe pulpeciki wyciągać na talerz. W wersji dietetycznej podawać z surówką / sałatką, bez sosu.

Z sosem: do miseczki przelać trochę wywaru, który dokładnie i szybko mieszamy z koncentratem, mąką i śmietaną. Zawartość miski ponownie wlać do rondelka szybko mieszając i zagotować.

Wrzucić ponownie mięso i pogotować ok. 5 minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *