Kultowe skrzydełka buffalo wings hot wings

Skrzydełka w glazurze pomarańczowo-musztardowej – trochę ostre, trochę słodko-kwaśne, trochę azjatyckie.

NA 10 SKRZYDEŁEK:

Glazura:

  • 100 ml octu jabłkowego
  • 100 ml musztardy
  • 100 ml pomarańczowego dżemu
  • 1 łyżeczka chili
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 łyżeczki imbiru

SKRZYDEŁKA LIDLA AMERYKAŃSKIE (BUFFALO WINGS) Z SOSEM BBQ

Podaje się ze słupkami świeżych warzyw, najlepszy jest seler naciowy.

Skrzydełka muszą być DOKŁADNIE WYSUSZONE.

Wszystko zrobiłam jak trzeba, ale w temperaturze 190 stopni po 30 minutach były blade i surowe. Podniosłam do 230 stopni i piekłam w sumie 1 godzinę. Nie były równo upieczone, bynajmniej. Upieczone na bokach, na których leżały, reszta blada. Nieładnie wyglądały.

Maczaliśmy w sosie barbecue i w smaku były pyszne.

Poszło 6 opakowań skrzydełek, każde po 5 sztuk, w sumie 30 skrzydełek na 4 osoby!!! Ale najedliśmy się do syta, pod koniec już na siłę. Na 5 osób z trudem, ale by wystarczyło.

Do mąki dajemy łyżeczkę proszku do pieczenia, co spowoduje że będą chrupiące. Obtaczamy w mieszance mąki i proszku i bez zwłoki dajemy do pieca, bo nie chcemy, żeby ta panierka za bardzo zwilgotniała. Mąki nie może być na skrzydełkach zbyt mało, ponieważ ostatecznie wpłynie to na ich smak i chrupkość.

  • skrzydełka kurczaka – 800 g
  • mąka pszenna – 20 g
  • proszek do pieczenia – ½ łyżeczki (opcjonalnie)
  • sól – 1 płaska łyżeczka
  • pieprz czarny mielony – ½ łyżeczki

SOS

  • sos BBQ – 1 łyżka
  • sos do hamburgerów – ½ łyżki
  • oliwa z oliwek – 1 łyżka
  • miód gryczany – 1 łyżeczka
  • czosnek – 1 ząbek

KROK 1: OBTACZAMY SKRZYDEŁKA W SUCHYCH SKŁADNIKACH

Mąkę, sól, pieprz i proszek do pieczenia (opcjonalnie) mieszamy w dużej misce. W tak przygotowanej mieszance obtaczamy kolejno skrzydełka kurczaka.

KROK 2: PIECZEMY SKRZYDEŁKA

Skrzydełka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut (po 15 minut z każdej strony) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 – 220°C.

KROK 3: PRZYGOTOWUJEMY SOS

Siekamy czosnek. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w miseczce. Po upieczeniu wrzucają skrzydełka do garnka z sosem i mieszają lub maczają w sosie w miseczce.

JAK JEŚĆ SKRZYDEŁKA WEDŁUG KFC

#1 Chwyć kawałek kurczaka w obie ręce

#2 Przekręcaj, aż poczujesz, że kości się luzują

#3 Delikatnie pociągnij za jedną z kości, żeby wyjąć ją ze środka

#4 Teraz wyjmij drugą kość z drugiej strony

#5 Skrzydełko zanurz w ulubionym sosie i…gotowe!

Oryginalne buffalo wings są bardzo proste i są pod tym linkiem. Oni jedzą je z ostrym sosem Frank’s wymieszanym z masłem dla złagodzenia ostrości plus seler naciowy i dip z sera pleśniowego, który też łagodzi ostry smak sosu. Na Allegro za 20 zł

Buffalo wings – pikantne skrzydełka z kurczaka

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *