Pieczona golonka Niemiec płakał jak oglądał oddaszfartucha

Tomasz Strzelczyk nie gotuje przed pieczeniem. Piecze 3 godziny w 160 stopniach pod przykryciem, potem zdejmuje i zrumienia.

  • 3 średnie golonki
  • 250 g kiszonej kapusty
  • 250 g kapusty świeżej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 350 ml piwa ciemne porter
  • lubczyk
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka cząbru
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 3 liście laurowe
  • 3 goździki
  • 4 szt. ziela angielskiego, sól , pieprz

Wszystkie warzywa posiekane miesza ze sobą z dodatkiem przypraw. Golonki nacina w kratkę. Robi mieszankę przypraw i naciera nią golonki.

Golonki kładzie na warzywach tak, że leżą na powierzchni, nie są w nich zanurzone. Do warzyw wlewa piwo. Zakrywa folią i piecze 3 godziny w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Co jakiś czas trzeba polać mięso sosem z pieczenia. Pod koniec zdejmuje folię, podkręca temperaturę i przypieka mięso.

 

A w tym przepisie – golonka po polsku – gotuje przed pieczeniem ok. 1 godz. 20 minut, a potem piecze 3 godz. w 165 stopniach.

2 golonki po 1,5 kg gotuje z włoszczyzną itd. jak do rosołu plus czosnek.

Wykłada golonki na blachę, nacina je w kratkę i smaruje miodem wymieszanym pół na pół z musztardą. Tą marynatą smaruje też w trakcie pieczenia.

Układa na blasze 3 pokrojone w plastry jabłka. Na to cebula, majeranek. Na to ziemniaki surowe w plastrach. Czosnek w płatkach. Układa w kupkach kapustę kiszoną. Cebula.

Wstawia do pieca na 3 godziny.

CHRZAN:

śmietana wymieszana z chrzanem plus łyżka miodu, sól, pieprz, starte jabłko. Odrobina soku z cytryny.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *