Pieczeń z karkówki z rozmarynem

  • 1,5 kg karkówki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1,5 łyżki ziaren pieprzu
  • 10 ziaren jałowca
  • 2 duże gałązki świeżego rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki soli

Myjemy dokładnie mięso i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ziarna pieprzu, jałowiec i sól rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy sól i oliwę i mieszamy, aż powstanie pasta. Obrywamy listki z jednej gałązki rozmarynu, bardzo drobno siekamy i dodajemy do pasty. Nacieramy mięso ziołową pastą i odstawiamy co najmniej na trzy godziny (najlepiej na całą noc).  Na wierzchu mięsa układamy drugą gałązkę rozmarynu, obwiązujemy je sznurkiem, żeby nadać mu kształt. Mocno rozgrzewamy na patelni olej i obsmażamy mięso z każdej strony, do zrumienienia. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy około dwóch godzin w temperaturze 160 stopni. W trakcie pieczenia kilkukrotnie polewamy mięso wytopionym tłuszczem. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy mięso na 15 minut, by odpoczęło.

______________________

Zrobiłam duszoną bo mi się nie chciało wstawiać do piekarnika. Dusiłam ją obwiązaną nicią w garnku żeliwnym, wyszła bardzo smaczna, i na gorąco i na zimno do kanapek.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.