Żeberka duszone w kiszonej kapuście to tradycyjne danie, które łączy aromatyczny smak mięsa z kwaskowatą nutą kiszonej kapusty. Duszenie sprawia, że żeberka stają się miękkie, soczyste i pełne smaku, a kapusta nabiera dodatkowej głębi dzięki tłuszczowi i przyprawom z mięsa. Proces przygotowania zazwyczaj polega na podsmażeniu żeberek na patelni, aby nabrały rumianego koloru, a następnie duszeniu ich w kapuście z dodatkiem cebuli, czosnku, liścia laurowego, ziela angielskiego, a czasem też kminku czy majeranku. Kapusta stopniowo nabiera smaku, mięso staje się rozpływające się w ustach, a całość tworzy harmonijną kompozycję smakową. Danie to idealnie pasuje do ziemniaków, klusek śląskich czy nawet świeżego chleba.
Składniki: PROPORCJE 1 KG ŻEBEREK / 650 KAPUSTY
- 1 kg żeberek
- 2 cebule
- 650 g kiszonej kapusty
- 1 duża marchewka
- 3 ząbki czosnku
- 200ml bulionu warzywnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki
- sól, pieprz
SKŁADNIKI 4 – 6 PORCJI – PROPORCJE 1:1
- 1,4 kg żeberek wieprzowych
- 1,5 kg kiszonej kapusty
- 1 duża cebula
- trochę miodu
- 200 g boczku parzonego lub gotowanego
- kilka suszonych śliwek
- kilkanaście kawałków suszonych grzybów
- przyprawy: pieprz, 1 łyżka kminku, 2 łyżki majeranku, sos sojowy
Żeberka pokroić na porcje z 2 żeberkami. Najlepiej potrzymać przez noc w lodówce sprawione i skropione sosem sojowym.
Następnego dnia rozgrzać woka / patelnię z olejem lub smalcem i kolejno obsmażać na złoty kolor. Obsmażone żeberka odłożyć na talerz.
Na tę samą patelnię włożyć pokrojony w kosteczkę boczek i co chwilę mieszając smażyć go przez ok. 5 – 7 minut aż będzie lekko zrumieniony. Dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę i mieszając smażyć przez ok. 5 minut, pod koniec dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać odcedzoną kapustę (jeśli jest bardzo kwaśna można ją wcześniej przepłukać) i posiekaną kapustę. Dodać kminek, majeranek, pieprz oraz pokrojone suszone śliwki i suszone grzyby. Podgrzewać jeszcze przez kilka minut mieszając aż składniki dokładnie się wymieszają. Na końcu rozprowadzić po żeberkach trochę miodu.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Połowę kapusty wyłożyć do dużego naczynia żaroodpornego, na wierzchu położyć obsmażone żeberka. Przykryć resztą kapusty a następnie położyć pokrywę lub folię aluminiową. Szczelnie przykrytą zapiekankę wstawić do piekarnika i piec przez 2 godziny.
UWAGI MOJE:
Z podanych proporcji wyszła pełna duża szklana brytfanna. Wyszły wyśmienicie, smaczne. Dzieci też zjadły ze smakiem (dostały z niewielką porcją kartofli). Z tym, że dzieci wolały mięsa niż kapustę, ale kapustę też jadły. Kapusta wyszła pyszna, jak bigos, starczyło na dwa dni dla wszystkich, z tym, że podałam też trochę ziemniaków. Bo bez ziemniaków, jakby tak jeść samą kapustę i żeberka, to byłoby mało na dwa dni, wszystko byśmy pożarli.
Z przypraw tylko sól, pieprz, miód, kminek i majeranek i sos sojowy. Plus cebula, grzyby (garść) i suszone śliwki.
Na noc namoczyłam w mini zalewie, ale ona składała się tylko z pokropienia sosem sojowym i posmarowałam trochę miodem, który choć bardzo dobry daje smak, to karmelizuje się i przypala na czarno zarówno w woku, w którym smażyłam żeberka, jak i w brytfannie podczas pieczenia.
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
źródło tekstu i zdjęcie: Kwestia smaku
Najnowsze komentarze