Żeberka pieczone w marynacie miodowo-balsamicznej

Ilość porcji: około 3
Czas przygotowania: 10 minut
Czas marynowania: minimum 1 godzina
Czas pieczenia: około 1 godzina
Składniki:
  • 500g żeberek wieprzowych

Marynata:

  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (u mnie wędzona)
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
Żeberka pieczone w marynacie miodowo-balsamicznej – przygotowanie:
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Żeberka dokładnie pokryć marynatą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie żeberka wraz z marynatą przełożyć do worka do pieczenia, szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Pod koniec pieczenia przypiec, żeby mięso nabrało rumianego koloru.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.