Ilość porcji: około 3
Czas przygotowania: 10 minut
Czas marynowania: minimum 1 godzina
Czas pieczenia: około 1 godzina
Składniki:
- 500g żeberek wieprzowych
Marynata:
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (u mnie wędzona)
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
Żeberka pieczone w marynacie miodowo-balsamicznej – przygotowanie:
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, składniki marynaty dokładnie wymieszać.
Żeberka dokładnie pokryć marynatą i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc. Po tym czasie żeberka wraz z marynatą przełożyć do worka do pieczenia, szczelnie związać i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni.
Pod koniec pieczenia przypiec, żeby mięso nabrało rumianego koloru.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.