Wątróbka wg Tomka Strzelczyka
- 1kg drobiowej wątróbki
- 1 kg czerwonych buraczków
- 4 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 1 jabłko
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 małe łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta papryki, sól, pieprz
Wątróbka smażona z cebulką
Wątróbkę drobiową dzielimy na mniejsze kęsy, osuszamy.
Cebulę zrumieniamy na patelni, wyjmujemy.
Wątróbkę smażymy na bardzo dużym ogniu często mieszając.
Aż się zrumieni.
Kiedy jest rumiana dodajemy cebulę. Na końcu solimy i pieprzymy.
Podajemy z czymś kwaśnym – kiszoną kapustą lub kiszonymi ogórkami.
Wątróbka duszona z jabłkiem i pieczarkami
Inna wersja to wątróbka duszona z jabłkiem i pieczarkami.
Wszystko robimy tak samo, ale wątróbkę smażymy, a raczej dusimy z jabłkiem pokrojonym na kawałeczki. Jabłko jest wilgotne, więc wątróbka się dusi, a nie smaży. Na koniec tak samo dodajemy cebulkę.
Wątróbka duszona w sosie do ryżu
Wszystko tak samo.
Ale nie dodajemy jabłka i nie musimy tak bardzo rumienić. Krócej podsmażamy, dodajemy cebulę i przekładamy do garnka. Podlewamy wodą. Dusimy aż uzyskamy pyszny sos.
W tej wersji wątróbkę można przed smażeniem obtoczyć w mące.
Najnowsze komentarze