- 1 kg szynki lub łopatki
- 4 ,6 cebul
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki smalcu
- 2 ząbki czosnku
- trochę majeranku
- mąka
- sól, pieprz do smaku wg Oddaszfartucha
Szynkę kroimy w dość grube plastry, może pobić tłuczkiem.
Solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące.
Smażymy szybko z obu stron żeby zrumienić.
Kilka cebul dusimy na patelni, plus czosnek i majeranek. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso i cebulę. Dolewamy trochę wody z oblanej patelni. Naczynie wsuwamy w rękaw do pieczenia. Zamykamy rękaw i wykałaczką robimy w nim 2 dziurki. Wstawiamy do piekarnika 180 stopni na 1 godzinę.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.