Szynka w plastrach duszona w rękawie do pieczenia

  • 1 kg szynki lub łopatki
  • 4 ,6 cebul
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 ząbki czosnku
  • trochę majeranku
  • mąka
  • sól, pieprz do smaku wg Oddaszfartucha

Szynkę kroimy w dość grube plastry, może pobić tłuczkiem.

Solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące.

Smażymy szybko z obu stron żeby zrumienić.

Kilka cebul dusimy na patelni, plus czosnek i majeranek. W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami mięso i cebulę. Dolewamy trochę wody z oblanej patelni. Naczynie wsuwamy w rękaw do pieczenia. Zamykamy rękaw i wykałaczką robimy w nim 2 dziurki. Wstawiamy do piekarnika 180 stopni na 1 godzinę.

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.