PIECZONE ZIEMNIAKI
Tomek Strzelczyk daje tu przepis na pieczone ziemniaki i przy okazji stek zrobiony z rostbefu.
- kawał rostbefu
- 1 kg ziemniaków
- masło, oliwa, czosnek, słodka papryka
- natka pietruszki, tymianek, rozmaryn
PIECZONE ZIEMNIAKI
Ziemniaki (średnie) wkłada do zimnej wody i gotuje 10 minut od zagotowania. Po czym wyjmuje je z wody do miski łyżką cedzakową bez odparowania. Wkłada ziemniaki do brytfanny polanej oliwą wraz z tymiankiem i rozmarynem, pieprzy plus trochę słodkiej papryki i brytfankę wkłada do pieca na 200 stopni na 1 godzinę.
Główce czosnku ścina końcówki, soli, polewa oliwą i zawija ją w papier do pieczenia robiąc sakiewkę. Wiąże ją sznurkiem i też wkłada do brytfanki z ziemniakami.
Przewiązuje nicią kawałek rostbefu przeznaczonego na stek, grubości ok. 3-4 cm i odcina.
Rozgrzewa oliwę na patelni do średniej temperatury (nie więcej) i kładzie osolony i popieprzony stek. Smaży z obu stron, potem z boku, używając łopatki. Zrumienia. Powinny być średnio wysmażone. Gdy mięso jest w połowie gotowe wrzucamy masło i zioła. Steka przekłada do folii aluminiowej i zawija.
Wyjmuje czosnek. (8:11 min.). Do rondelka wrzuca masło i rozpuszcza. Czosnek wyjmuje z papieru i wyciska go do masła. Dodaje natki pietruszki. Chwilę dusi żeby natka puściła aromat, ale tylko chwilę.
Powstałym sosem polewa upieczone ziemniaki i podaje ze stekiem pokrojonym poprzecznie w plastry.
Najnowsze komentarze