Schab ze śliwkami Menu Dorotki

SKŁADNIKI:

  • 1 kg schabu bez kości
  • 250 g suszonych śliwek kalifornijskich
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki papryki (słodkiej lub ostrej – jaką wolicie)
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 2 duże lub 3 małe ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 kopiaste łyżki jogurtu naturalnego

PIECZENIE:

Schab należy piec na półce 2 od dołu, tak aby mięso znajdowało się na środku wysokości piekarnika. 220’C, górna i dolna grzałka 20 minut (bez względu na wagę mięsa czas ten pozostaje bez zmian) 170’C, górna i dolna grzałka 60 minut (1 kg mięsa *) 200’C, górna grzałka i/lub termoobieg do lekkiego zrumieniania 1 kg mięsa = 60 minut pieczenia 1, 25 kg mięsa = 75 minut pieczenia 1, 5 kg mięsa = 90 minut pieczenia.

STRASZNIE CHWALĄ!!!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.