Karkówka
- sól
- opakowanie ziół prowansalskich
- słoiczek musztardy Dijon
- duży kawałek karkówki, ok. 1,5 kg
Dno brytfanny wykładamy solą. Mięsa nie solimy. Smarujemy je z obu stron, całe, grubo, musztardą dijońską i posypujemy obficie ziołami prowansalskimi a potem kładziemy na soli.
PIECZENIE ok. 1 godz. na kilogram mięsa w temperaturze 170 st.
Zrobiłam i była wściekle słona, nie dała się zjeść. Co to znaczy „bardzo dużo soli” wg Marty Potoczek?
Schab ze śliwką wędzoną
- schab
- wędzone śliwki
- czosnek
- majeranek
- sól, liść laurowy
- wiórki masła
- 1-1,5 szklanki bulionu
- tłuszcz do obsmażenia schabu
Najlepszy schab wychodzi mi pieczony w naczyniu żeliwnym. Próbowałam w żaroodpornych w rękawie foliowym- żeliwo wygrywa! Kluczowe jest obsmażenie mięsa- bardzo dokładnie również części boczne. Co jakiś czas podlewam mięso bulionem.
Kroki: Mięso nacieram solą kamienną. Nacinam nożem kieszonkę w środku schabu. Nacieram solą. Wkładam śliwki ciasno, co kolejną śliwkę wkładam kawałek masła. Schab z zewnątrz pieprzę i obsypuję sowicie majerankiem. Obsmażam na smalcu lub oleju bardzo dokładnie z każdej strony. Oznacza to że w pewnym momencie trzymam schab w pozycji pionowej, by obsmażyć „przod i tył”. Pakuję do naczynia żeliwnego. Wyciskam trzy ząbki czosnku i nacieram nimi mięso (robię to po smażeniu, by nie przypalić czosnku). Podlewam mięso bulionem warzywnym, tak by sięgał 1/3 wysokości mięsa.
PIECZENIE: pod przykrywką ok. 1 godz. na 1 kg mięsa w temperaturze 170 st.
Zamykam pokrywkę i piekę jakąś 1 godz. 20-30 minut dla schabu o wadze 1,2 kg w temperaturze 170 stopni C. Co jakiś czas podlewam bulionem. Po tym czasie ściągam pokrywkę, zwiększam temperaturę do 190 i podpiekam jakieś 5 minut (jeżeli lubicie wierzch podpieczony oczywiście).
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.