Żeby schab nie był suchy po upieczeniu, trzeba go namacerować w zalewie, inaczej się kurczy i jest bardzo suchy. Oprócz marynaty bardzo ważne jest, żeby go przed pieczeniem krótko obsmażyć na dużym ogniu. Drugi często popełniany błąd to przesuszanie, czyli zbyt długie pieczenie.
Przepis z: www.kuchniatosztuka.blogspot.com
Marynata na kruchy schab ok. 2,5 kg
- około 200 ml maślanki lub kefiru
- 3 łyżeczki z brzuszkiem soli (około 18-20 g) a około 2,5 kg mięsa licząc z marynatą
- 1-2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki musztardy
- trochę listków świeżego tymianku (około łyżeczki) lub na przykład majeranek lub szałwia
- 1-2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka z brzuszkiem papryki słodkiej mielonej
- płaska łyżeczka pieprzu ziołowego lub czarnego
Schab po zakupie moczę w zimnej wodzie około godziny. Osączam i osuszam ręcznikiem papierowym.
Mieszam składniki marynaty i polewam nim schab w naczyniu żaroodpornym
Patyczkami od szaszłyków dziurawię gęsto mięso. Bez obawy! Wszystkie dziurki się zasklepią w trakcie pieczenia i nie będzie żadnych śladów. Potem masuję mięso z każdej strony. Wszystko po to, by marynata wszędzie dotarła. Wstawiam do lodówki pod przykryciem najlepiej na około 12 godzin. W trakcie marynowania dwa-trzy razy obracam mięso w marynacie.
Rozgrzewam patelnie z niewielką ilością tłuszczu do smażenia z wysoką temp. spalania. Uwaga! Będzie pryskać! Dlatego warto pomóc sobie pokrywą a wcześniej pozwolić by schab obciekł z nadmiaru marynaty. Obsmażam krótko na rumiano schab z każdej strony. Chodzi tutaj o ścięcie białka w zewnętrznych ściankach mięsa, co uchroni je przed stratą większości soków podczas pieczenia. W trakcie rozgrzewam piekarnik do 195 stopni C, grzałka góra-dół.
Wstawiam schab w tym samym naczyniu z marynatą, pod przykryciem do rozgrzanego piekarnika na 30 minut. Potem zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę około 40-45 minut. W trakcie mozna mięso polewać sokami z marynaty i mięsa. W razie gdy mięso po wierzchu ładnie nie zrumieni się, można je podpiec krótko, pod koniec, 3-5 minut na funkcji grilla.
https://youtu.be/dD4SMMCyhPA
Drugi sposób na soczysty pieczony schab suuuper smak !
Kupujemy schab ze skórą i słoniną z jednej strony.
Sprawiamy, nacieramy solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem, rozmarynem itp. Zawijamy miskę w folię i wstawiamy do lodówki na noc.
Następnego dnia:
1. Pieczenie wstępne:
Ściągamy nożem przyprawy i nakrajmy słoninę w ukośną kratkę. Przenosimy mięso na kratkę do pieczenia i pieczemy 40-50 minut w piekarniku 170 stopni.
2. Pieczenie-duszenie:
Podpieczony schab zawijamy w folię aluminiową. Zawinięty w folię wkładamy do brytfanki skórą do dołu i zalewamy wodą do około 3/4 wysokości. Pieczemy 15.-2 godziny w temperaturze 210 stopni.
https://youtubersi.pl/film/274881/idealny-soczysty-schab-pieczony-w-calosci
Najnowsze komentarze