Powolne duszenie mięsa w mleku trwa około dwóch godzin, w piekarniku nagrzanym do 180 C. Przed duszeniem schab rolujemy i obwiązujemy nicią. Następnie obsmażamy w rondlu na oliwie, dodajemy szałwię i skórkę z cytryn, oprószamy solą i pieprzem, zalewamy mlekiem i wstawiamy do piekarnika. W czasie gotowania mleko łączy się z tłuszczem z mięsa tworząc pyszny sos. Nie martwimy się pływającymi w nim grudkami – tak powinno być. Natomiast mięso jest po dwóch godzinach niezwykle aromatyczne i kruche. Warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie tego świątecznego dania.
Schab w mleku z programu Magdy Gessler
Rzeczywiście, ten sposób podawania mięsa sprawia, że jest soczyste i miękkie oraz kruche. Uzyskanie takich właściwości schabu podczas przygotowania np. pieczeni rzadko się udaje, a mięso jest ciągnące się, suche lub bardzo twarde. W tym przypadku będzie zupełnie odwrotnie.
Schab w mleku – przepis:
Składniki
– 1,5 kg schabu bez kości
– 1 l mleka
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki masła
– gałązki rozmarynu
– świeżo starta gałka muszkatołowa (pół łyżeczki), goździki (5-6)
– 4 ząbki czosnku
– sól, pieprz
https://pysznosci.pl/przepisy/
- Pięć ząbków czosnku obierz i pokrój na cienkie plasterki.
- Umyte i dokładnie osuszone mięso natrzyj solą i pieprzem, obłóż plasterkami czosnku. Przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin (lub najlepiej na całą noc).
- Po tym czasie zdejmij ze schabu czosnek. Na dużej patelni silnie rozgrzej olej i obsmaż schab z wszystkich strona na lekko rumiany kolor. Schab przełóż do żaroodpornej formy.
- Cebulę obierz i pokrój na ósemki. Pozostałe 5 ząbków czosnku obierz. Cebulę, czosnek i liście laurowe dodaj do mleka i wszystko doprowadź do wrzenia.
- Mięso zalej gorącym mlekiem (razem z cebulą, liśćmi i czosnkiem) – powinno sięgać do 3/4 wysokości mięsa. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 40 minut schab przewróć na drugą stronę. Piecz następne 30 minut, na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększ temperaturę do 220 stopni i włącz funkcję grill, by mięso ładnie się przyrumieniło.
- Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na kilkanaście minut, by mięso „odpoczęło”.
Najnowsze komentarze