Schab duszony w mleku Magdy Gessler

Schab wyszedł mięciutki, rewelacja. Ale za mało czuć było przypraw, niestety. I mało słony. No był taki miękki, że się rozpadał. Nie można było podawać w kawałku do krojenia.
Ale za to duszony w plastrach na obiad wychodzi super. Dodać rozmarynu i gałki muszkatołowej!
I ten trzeba wypróbować:
http://poranapora.pl/obiady/schab-duszony-w-sosie-musztardowym/
Schab wyszedł mięciutki, rewelacja. Ale za mało czuć było przypraw, niestety. I mało słony.
Nie zrolowałam go (bo po co?) i nie osmażyłam przed duszeniem.
Natarłam solą, czosnkiem i majerankiem i na noc do lodówki. Do mleka trochę cebuli, gałki muszkatołowej, liść laurowy, ziele angielskie.
Dusiłam w litrze mleka 2 godziny i niestety rozpada się. Bardzo smaczny (choć mało słony) ale nie da się pokroić. Nie można odkroić plasterka na kanapkę. W przecież większość przepisów podaje 1,5-2 godziny.
Tu poniżej dusi się tylko 25 minut, a potem 5 godzin dochodzi.
Do mleka dodaję listki laurowe, ziele angielskie i zagotowuję.
Do gotującego mleka wkładam schab (oraz przyprawy, jeżeli jakieś zostały na tacce lub talerzu na którym marynowałam schab) i od ponownego zagotowania gotuję na małym ogniu przez 25 minut – mleko powinno się bardzo delikatnie gotować. Schab powinien być cały zanurzony w mleku.
Na początku delikatnie poruszam schabem aby nie przywarł do dna (dokładnie pokazałam to na filmiku.
Po 25 minutach gotowania, garnek zdejmuję z gazu, nakrywam pokrywką, zawijam w gruby ręcznik lub koc i odstawiam na około 5 godziny.
Po tym czasie schab wyjmuję z mleka, osuszam papierowym ręcznikiem, jeżeli jest kożuszek z mleka to go zdejmuję.
Ten niezwykły sposób przyrządzani schabu wywodzi się z Włoch. 

Powolne duszenie mięsa w mleku trwa około dwóch godzin, w piekarniku nagrzanym do 180 C. Przed duszeniem schab rolujemy i obwiązujemy nicią. Następnie obsmażamy w rondlu na oliwie, dodajemy szałwię i skórkę z cytryn, oprószamy solą i pieprzem, zalewamy mlekiem i wstawiamy do piekarnika. W czasie gotowania mleko łączy się z tłuszczem z mięsa tworząc pyszny sos. Nie martwimy się pływającymi w nim grudkami – tak powinno być. Natomiast mięso jest po dwóch godzinach niezwykle aromatyczne i kruche. Warto poświęcić trochę czasu na przygotowanie tego świątecznego dania.

Schab w mleku z programu Magdy Gessler

Rzeczywiście, ten sposób podawania mięsa sprawia, że jest soczyste i miękkie oraz kruche. Uzyskanie takich właściwości schabu podczas przygotowania np. pieczeni rzadko się udaje, a mięso jest ciągnące się, suche lub bardzo twarde. W tym przypadku będzie zupełnie odwrotnie.

Schab w mleku – przepis:

Składniki
– 1,5 kg schabu bez kości
– 1 l mleka
– 2 łyżki oleju
– 2 łyżki masła
– gałązki rozmarynu
– świeżo starta gałka muszkatołowa (pół łyżeczki), goździki (5-6)
– 4 ząbki czosnku
– sól, pieprz

https://pysznosci.pl/przepisy/schab-duszony/

  1. Pięć ząbków czosnku obierz i pokrój na cienkie plasterki.
  2. Umyte i dokładnie osuszone mięso natrzyj solą i pieprzem, obłóż plasterkami czosnku. Przykryj i wstaw do lodówki na kilka godzin (lub najlepiej na całą noc).
  3. Po tym czasie zdejmij ze schabu czosnek. Na dużej patelni silnie rozgrzej olej i obsmaż schab z wszystkich strona na lekko rumiany kolor. Schab przełóż do żaroodpornej formy.
  4. Cebulę obierz i pokrój na ósemki. Pozostałe 5 ząbków czosnku obierz. Cebulę, czosnek i liście laurowe dodaj do mleka i wszystko doprowadź do wrzenia.
  5. Mięso zalej gorącym mlekiem (razem z cebulą, liśćmi i czosnkiem) – powinno sięgać do 3/4 wysokości mięsa. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 40 minut schab przewróć na drugą stronę. Piecz następne 30 minut, na 10 minut przed końcem pieczenia zwiększ temperaturę do 220 stopni i włącz funkcję grill, by mięso ładnie się przyrumieniło.
  6. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i odstaw na kilkanaście minut, by mięso „odpoczęło”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *