- mięso mielone, najlepsze z indyka 500 g
- jajko
- bułka tarta
- cebula
- sól, pieprz
- kostka rosołowy
- koncentrat pomidorowy
- mąka
- marchewka
- śmietana
Mięso połączyć z jajkiem, tartą bułką, zeszkloną na niewielkiej ilości oleju cebulką, solą i pieprzem.
Z masy formować niewielkie kulki i odstawić do lodówki na 30 minut.
W garnku zagotować litr wody z kostką rosołową, na wrzątek wrzucać pulpety z pokrojoną w kostkę marchewką i gotować ok. 20 minut.
Gotowe pulpeciki wyciągać na talerz. W wersji dietetycznej podawać z surówką / sałatką, bez sosu.
Z sosem: do miseczki przelać trochę wywaru, który dokładnie i szybko mieszamy z koncentratem, mąką i śmietaną. Zawartość miski ponownie wlać do rondelka szybko mieszając i zagotować.
Wrzucić ponownie mięso i pogotować ok. 5 minut. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Najnowsze komentarze