Składniki – kotleciki (ok. 15 szt)
⬛️ 400 g mielonego mięsa
⬛️ 1 bułka (może być czerstwa)
⬛️ ok. 150 ml mleka (do namoczenia bułki)
⬛️ garść świeżych ziół – u nas kolendra i pietruszka
⬛️ 2 ząbki czosnku
⬛️ 1 czerwona cebula
⬛️ ok. 150 g brązowych pieczarek
⬛️ 100 g żółtego sera
⬛️ 1 jajko
⬛️ 3 łyżki bułki tartej
⬛️ 1 łyżeczka soli, papryki słodkiej, oregano i czosnku suszonego
⬛️ 1/2 łyżeczki pieprzu i papryki ostrej
⬛️ 1 łyżka oliwy
Czerstwą bułkę rwiemy na mniejsze kawałki, namaczamy w mleku i zostawiamy na chwilę.
Odciskamy z nadmiaru mleka.
Zioła i czosnek siekamy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a pieczarki i ser ścieramy na tarce.
Na łyżce oliwy podsmażamy przez minutę cebulę, czosnek i pieczarki.
Do mięsa dodajemy zioła, przyprawy, podsmażone warzywa, ser, jajko i bułkę tartą.
Formujemy okrągłe kotleciki i układamy je na blaszce.
Pieczemy w piekarniku góra/dół w temp. 220℃ przez około 20 minut.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.