Tomasz Strzelczyk nie gotuje przed pieczeniem. Piecze 3 godziny w 160 stopniach pod przykryciem, potem zdejmuje i zrumienia.
- 3 średnie golonki
- 250 g kiszonej kapusty
- 250 g kapusty świeżej
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 duża cebula
- 350 ml piwa ciemne porter
- lubczyk
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka cząbru
- 2 łyżeczki gorczycy
- 3 liście laurowe
- 3 goździki
- 4 szt. ziela angielskiego, sól , pieprz
Wszystkie warzywa posiekane miesza ze sobą z dodatkiem przypraw. Golonki nacina w kratkę. Robi mieszankę przypraw i naciera nią golonki.
Golonki kładzie na warzywach tak, że leżą na powierzchni, nie są w nich zanurzone. Do warzyw wlewa piwo. Zakrywa folią i piecze 3 godziny w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni. Co jakiś czas trzeba polać mięso sosem z pieczenia. Pod koniec zdejmuje folię, podkręca temperaturę i przypieka mięso.
A w tym przepisie – golonka po polsku – gotuje przed pieczeniem ok. 1 godz. 20 minut, a potem piecze 3 godz. w 165 stopniach.
2 golonki po 1,5 kg gotuje z włoszczyzną itd. jak do rosołu plus czosnek.
Wykłada golonki na blachę, nacina je w kratkę i smaruje miodem wymieszanym pół na pół z musztardą. Tą marynatą smaruje też w trakcie pieczenia.
Układa na blasze 3 pokrojone w plastry jabłka. Na to cebula, majeranek. Na to ziemniaki surowe w plastrach. Czosnek w płatkach. Układa w kupkach kapustę kiszoną. Cebula.
Wstawia do pieca na 3 godziny.
CHRZAN:
śmietana wymieszana z chrzanem plus łyżka miodu, sól, pieprz, starte jabłko. Odrobina soku z cytryny.
Najnowsze komentarze