Pieczeń z karkówki na szybko i na wolno

Pyszna karkówka pieczona na szybko, nawet nie obsmażyłam mięsa.

Karkówka była ok. 1,5 kg. Posolić, popieprzyć. Zrobić na wierzchu kilka nacięć. W nacięcia dać przyprawy i cebulę. Trochę pomasować i odstawić na 1 godzinę. Czosnek, cebulę i resztę lekko wmasowałam w nacięcia nożem, resztę cebuli rozsypałam na mięsie. Lekko skropiłam mięso sosem sojowym, posmarowałam ziarnistą musztardą i miodem. Włożyłam do brytfanny pół główki czosnku i jedną cukinię w plastrach.

  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 70 ml sosu sojowego
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1-2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • kilka listków rozmarynu i trochę świeżego tymianku.

Upiekła się super i w pysznym sosie. Góra odrobinkę się podjarała z powodu miodu, ale reszta super.

Poniżej wersja pieczeni bardziej wypasiona, musi leżeć noc w maceracie.

  • 1,5 kg karkówki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1,5 łyżki ziaren pieprzu
  • 10 ziaren jałowca
  • 2 duże gałązki świeżego rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki soli

Myjemy dokładnie mięso i osuszamy papierowym ręcznikiem. Ziarna pieprzu, jałowiec i sól rozgniatamy w moździerzu. Dodajemy sól i oliwę i mieszamy, aż powstanie pasta. Obrywamy listki z jednej gałązki rozmarynu, bardzo drobno siekamy i dodajemy do pasty. Nacieramy mięso ziołową pastą i odstawiamy co najmniej na trzy godziny (najlepiej na całą noc).  Na wierzchu mięsa układamy drugą gałązkę rozmarynu, obwiązujemy je sznurkiem, żeby nadać mu kształt. Mocno rozgrzewamy na patelni olej i obsmażamy mięso z każdej strony, do zrumienienia. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy około dwóch godzin w temperaturze 160 stopni. W trakcie pieczenia kilkukrotnie polewamy mięso wytopionym tłuszczem. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy mięso na 15 minut, by odpoczęło.

______________________

Zrobiłam duszoną bo mi się nie chciało wstawiać do piekarnika. Dusiłam ją obwiązaną nicią w garnku żeliwnym, wyszła bardzo smaczna, i na gorąco i na zimno do kanapek.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *