Kurczak duszony sos sojowy i miód

Stary przepis Agaty Młynarskiej, zmodyfikowany przeze mnie.

Pierś kurczaka ok. 5 sztuk. Pokroić w paski lub na kawałki. Posolić, natrzeć ziołami.

Zalewa: 1/2 szklanki sosu sojowego, 3 łyżki płynnego miodu, łyżka białego wina, czosnek. Do zalewy dać co się z przypraw typu świątecznego. Dałam 5 rodzynków, śliwka, goździki, jałowiec, 1 morela, sok z kilku śliwek,

Składniki wymieszać z dodatkiem wody, mięso włożyć do zalewy na 2 godz. do lodówki.

Kurczaka obsmażyć na patelni a potem dusić w zalewie, podlać winem. Z zalewy powstaje pyszny sos. Dodać śmietanki, trochę zagęścić mąką – rewelacja!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *