Krokiety jakie robiła moja mama.
Składniki na 10 sztuk:
- ziemniaki ugotowane 1 kg
- natka pietruszki 2 łyżki / koper
- 2 jajka
- sól i pieprz, gałka muszkatołowa
- bułka tarta 10 dkg
- olej do smażenia
Ziemniaki zmielić. Dodać jajka, posiekaną natkę oraz przyprawy. Wyrobić jednolitą masę. Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na oleju.
Niektórzy dodają trochę startego żółtego sera i oczywiście różne nadzienia: pieczarkowe, mięsne itp.
Z 1 kg ziemniaków wyszło 10 dużych krokietów. Podałam na kolację z sosem pieczarkowym. Pochłonięto wszystkie w jeden wieczór. Dzieciom bardzo smakowały. Ja i Justyna nie jadłyśmy, więc dzieci i Światek zjedli 10 sztuk.
Czyli na 5 osób trzeba więcej ziemniaków.
UWAGA: natki dałam oszczędnie ze względu na dzieci. Ale nie zauważyły, nie zwracały uwagi tak smakowało. Więc spokojnie można dawać więcej natki i koper.
Z menu Dorotki
Z białym serem, czyli takie jak ruskie, można dać cebuli
SKŁADNIKI:
- około 400 g ziemniaków (5 średnich)
- 1 jajko
- 250 g sera białego
- 1 łyżeczka soli (2 x po 1/2)
- pęczek szczypioru
- opcjonalnie do 1 kopiastej łyżeczki mąki ziemniaczanej
- bułka tarta, tłuszcz do smażenia
Wersja rosyjska z serem – kotlety ruskie:
- Pół kilo ugotowanych ziemniaków
- Kostka (ok. 20 dag, ale może być więcej) twarogu np. chudego
- 2 cebule
- 2 jajka
- Kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
- Sól, czarny pieprz
- Olej do smażenia
- Ew. bułka tarta
Kotlety ruskie – wykonanie
Ugotowane (w osolonej wodzie) i odparowane ziemniaki dokładnie ubijamy, mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Twaróg rozdrabniamy widelcem lub razem z ziemniakami mielimy w maszynce.
Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na patelni na złoto.
Ziemniaki łączymy z serem, dodajemy wystudzoną cebulkę, jajka, natkę pietruszki, sól i pieprz – wyrabiamy na masę (można też dodać żółtko, a po wymieszaniu składników ubite na pianę białko).
Z masy formujemy niewielkie kotleciki (łyżką lub dłońmi zmoczonymi w wodzie albo w oleju), smażymy na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor (kotlety można obtoczyć w bułce tartej). Po usmażeniu, odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Krokiety po japońsku
Dla 4-5 osób
Krokiety ziemniaczane mogą być serwowane jako aperitif obok razem z sosem sojowym, surówką z kapusty i jako danie główne, gdy chcesz przygotować szybki obiad.
Składniki:
- 6 ziemniaków
- 1 łyżeczka soli
- 150 g szynki, pokrojonej w kostkę
- 100 g sera pokrojonego w kostkę
- 20 g posiekanego szczypiorku
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 szklanka mąki
- 1 szklanka bułki tartej
- 4 jajka
- 300 ml oleju do smażenia
Przygotowanie:
1. Ugotuj ziemniaki w 1 l wody z 1 łyżeczką soli. Następnie odcedź je i włóż do dużej miski. Dobrze rozdrobnij ziemniaki widelcem, aż się staną puree.
2. Dodaj szynkę, ser, cebulę, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj dobrze. Weź masę ręką, uformuj krokiety. Panierować w mące, jajku i na końcu w bułce tartej. Na patelni obsmażyć po 2-3 minuty z każdej strony na rumiano.
https://youtu.be/GadFu_n_wh4
x
Najnowsze komentarze