Krokiety ziemniaczane z natką i koprem i japońskie

Krokiety jakie robiła moja mama.

Składniki na 10 sztuk:

  • ziemniaki ugotowane 1 kg
  • natka pietruszki 2 łyżki / koper
  • 2 jajka
  • sól i pieprz, gałka muszkatołowa
  • bułka tarta 10 dkg
  • olej do smażenia

Ziemniaki zmielić. Dodać jajka, posiekaną natkę oraz przyprawy. Wyrobić jednolitą masę. Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na oleju.

Niektórzy dodają trochę startego żółtego sera i oczywiście różne nadzienia: pieczarkowe, mięsne itp.

Z 1 kg ziemniaków wyszło 10 dużych krokietów. Podałam na kolację z sosem pieczarkowym. Pochłonięto wszystkie w jeden wieczór. Dzieciom bardzo smakowały. Ja i Justyna nie jadłyśmy, więc dzieci i Światek zjedli 10 sztuk.

Czyli na 5 osób trzeba więcej ziemniaków.

UWAGA: natki dałam oszczędnie ze względu na dzieci. Ale nie zauważyły, nie zwracały uwagi tak smakowało. Więc spokojnie można dawać więcej natki i koper.

Z menu Dorotki

Z białym serem, czyli takie jak ruskie, można dać cebuli

SKŁADNIKI:

  • około 400 g ziemniaków (5 średnich)
  • 1 jajko
  • 250 g sera białego
  • 1 łyżeczka soli (2 x po 1/2)
  • pęczek szczypioru
  • opcjonalnie do 1 kopiastej łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • bułka tarta, tłuszcz do smażenia

 

Wersja rosyjska z serem – kotlety ruskie:

  • Pół kilo ugotowanych ziemniaków
  • Kostka (ok. 20 dag, ale może być więcej) twarogu np. chudego
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • Kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
  • Sól, czarny pieprz
  • Olej do smażenia
  • Ew. bułka tarta

Kotlety ruskie – wykonanie

Ugotowane (w osolonej wodzie) i odparowane ziemniaki dokładnie ubijamy, mielimy w maszynce lub przeciskamy przez praskę. Twaróg rozdrabniamy widelcem lub razem z ziemniakami mielimy w maszynce.

Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na patelni na złoto.

Ziemniaki łączymy z serem, dodajemy wystudzoną cebulkę, jajka, natkę pietruszki, sól i pieprz – wyrabiamy na masę (można też dodać żółtko, a po wymieszaniu składników ubite na pianę białko).

Z masy formujemy niewielkie kotleciki (łyżką lub dłońmi zmoczonymi w wodzie albo w oleju), smażymy na rozgrzanym oleju na złoto-brązowy kolor (kotlety można obtoczyć w bułce tartej). Po usmażeniu, odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Krokiety po japońsku

Dla 4-5 osób

Krokiety ziemniaczane mogą być serwowane jako aperitif obok razem z sosem sojowym, surówką z kapusty i jako danie główne, gdy chcesz przygotować szybki obiad.

Składniki:

  • 6 ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 g szynki, pokrojonej w kostkę
  • 100 g sera pokrojonego w kostkę
  • 20 g posiekanego szczypiorku
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 4 jajka
  • 300 ml oleju do smażenia

Przygotowanie:

1. Ugotuj ziemniaki w 1 l wody z 1 łyżeczką soli. Następnie odcedź je i włóż do dużej miski. Dobrze rozdrobnij ziemniaki widelcem, aż się staną puree.

2. Dodaj szynkę, ser, cebulę, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj dobrze. Weź masę ręką, uformuj krokiety. Panierować w mące, jajku i na końcu w bułce tartej. Na patelni obsmażyć po 2-3 minuty z każdej strony na rumiano.

https://youtu.be/GadFu_n_wh4

x

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *