Karkówka z piekarnika pieczona w całości w naczyniu żaroodpornym.
Koniecznie z pokrywką. Pieczona w sosie własnym, nadziewana czosnkiem. Przyprawy częściowo kładzione bezpośrednio na dnie naczynia tworzą marynatę. Mięso nakłuwamy i nadziewamy czosnkiem.
Doskonała na ciepło, ale i na zimno jako pyszna domowa wędlina.
SKŁADNIKI:
- 2 kg karkówki wieprzowej
- 5 średniej wielkości ząbków czosnku lub 2 -3 duże ząbki
- 1 mała cebula
MARYNATA. Przyprawy niesproszkowane rozcieramy z moździerzu z solą (sól jest twarda) i ze wszystkich przypraw robimy mieszankę. Mieszankę kładziemy na dnie naczynia z dodatkiem posiekanej cebuli, 2 łyżek wody i octu (oleju nie wolno, bo przyprawy gorzej się wchłoną).
- 1 kopiasta łyżeczka soli
- 2 kopiaste łyżeczki lubczyku suszonego
- 2 kopiaste łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej (jaką lubicie)
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu suszonego
- 1/2 łyżeczki tymianku suszonego
- 1/4 łyżeczki ziela angielskiego mielonego w moździerzu
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 1/4 łyżeczki imbiru suszonego, mielonego
- 1/4 łyżeczki kozieradki mielonej
- 3 łyżki octu jabłkowego 5%
- 100 – 125 ml /g wody (około pół szklanki)
- 2 łyżki oleju do smażenia (oleju nie wolno dodawać do marynaty)
Mięso nakłuwamy i nadziewamy pokrojonym czosnkiem. Nacieramy marynatą mięso i zostawiamy na MINIMUM 12 godzin, może leżeć aż do 48 godzin (2 dni).
Wyjmujemy co najmniej 2 godziny przed pieczeniem i smarujemy olejem z jednej (górnej) strony.
Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni i włączamy termoobieg (wtedy półka środkowa). Jeśli nie mamy termoobiegu to górną i dolną grzałkę (wtedy półka wyżej).
Mięso wkładamy do gorącego piekarnika, co zastępuje nam kłopotliwe obsmażanie.
- pieczemy (opiekamy) 10 minut, po czym wyjmujemy mięso, odwracamy, smarujemy olejem i
- opiekamy z drugiej strony 10 minut.
- wyjmujemy, obracamy na pierwszą stronę, wkładamy i zmniejszamy temperaturę do 170 stopni (górna i dolna grzałka, środkowa półka).
Resztę wody wlewamy na dno, przykrywamy naczynie i pieczemy 2 godziny.
PIECZEMY 1 GODZINĘ NA KAŻDY KILOGRAM MIĘSA.
Jeżeli podajemy na gorąco, to po 10 minutach można kroić i jeść. Jeśli chcemy mieć na zimno wędlinę, to usuwamy część płynu i wstawiamy do pieca na kolejne 10-15 minut bez pokrywki, żeby ją dosuszyć.
INNA KARKÓWKA DOROTKI. Przepis na około 2-3 kg mięsa. Jak zrobić marynatę, sos itp.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.