- karkówka – może być schab, polędwica
- cebula
- jabłka – były słodkie, niekwaśne. Można dać gruszek
- sól, pieprz
- majeranek, tymianek, rozmaryn, czosnek
- szklanka bulionu
Karkówkę pokroić w plastry jak do bitek. Posolić, popieprzyć i dodać:
majeranek, tymianek, kilka ząbków czosnku i na końcu do garnka garść gałązek rozmarynu.
Podsmażyć na patelni te kawałki karkówki.
Usmażyć sporo cebuli na patelni, pod koniec dodać JABŁKA pokrojone w półćwiartki, plasterki. Powinny zachować formę, nie rozpaść się.
Do rondla włożyć bitki i zalać przysmażoną cebulą z jabłkiem.
Polać bulionem (dałam 2 kostki rosołowe).
Dusić około godziny. REWELACJA. Ale najlepsze na końcu.
Z duszonej karkówki został spory rondelek SOSU.
Na drugi dzień podsmażyłam na patelni 4 udka z kurczaka (posolone i popieprzone). Zalałam je sosem z karkówki i dodałam 3 jabłka, podobnie jak do karkówki. Dusiłam, sos się zredukował, usunęłam kości z udek i zrobił się pyszny KURCZAK W JABŁKACH NA PÓŁSŁODKO W PYSZNYM SOSIE!!
Podawać z ryżem.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.