Karkówka z cebulą i jabłkami a potem kurczak z jabłkami

  • karkówka – może być schab, polędwica
  • cebula
  • jabłka – były słodkie, niekwaśne. Można dać gruszek
  • sól, pieprz
  • majeranek, tymianek, rozmaryn, czosnek
  • szklanka bulionu

Karkówkę pokroić w plastry jak do bitek. Posolić, popieprzyć i dodać:

majeranek, tymianek, kilka ząbków czosnku i na końcu do garnka garść gałązek rozmarynu.

Podsmażyć na patelni te kawałki karkówki.

Usmażyć sporo cebuli na patelni, pod koniec dodać JABŁKA pokrojone w półćwiartki, plasterki. Powinny zachować formę, nie rozpaść się.

Do rondla włożyć bitki i zalać przysmażoną cebulą z jabłkiem.

Polać bulionem (dałam 2 kostki rosołowe).

Dusić około godziny. REWELACJA. Ale najlepsze na końcu.

Z duszonej karkówki został spory rondelek SOSU.

Na drugi dzień podsmażyłam na patelni 4 udka z kurczaka (posolone i popieprzone). Zalałam je sosem z karkówki i dodałam 3 jabłka, podobnie jak do karkówki. Dusiłam, sos się zredukował, usunęłam kości z udek i zrobił się pyszny KURCZAK W JABŁKACH NA PÓŁSŁODKO W PYSZNYM SOSIE!!

Podawać z ryżem.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.