Karkówka pikantna w warzywach w ketchupie

MIĘSO kroimy na plastry, przyprawiamy, krótko obsmażamy i zostawiamy na noc.

  • 1,5 kg karkówki
  • sól, pieprz, słodka papryka
  • trochę mąki do obtoczenia

SOS – mieszamy i odstawiamy:

  • 1/2 szklanki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/3 łyżeczka chilli / pieprzu cayenne
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki cukru

WARZYWA kroimy na kawałki:

  • pieczarki,
  • papryka czerwona, żółta
  • papryka chilli
  • cebula

W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami bitki karkowe i warzywa. Zalewamy sosem.

Pieczemy w temp. 180 stopni przez około godzinę – do miękkości.

Można też dusić na wolnym ogniu przez około godzinę.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.