Marynata do kurczaka, żeberek itp.

Marynata robiona była do pałek z kurczaka. Smakuje świetnie, ale zbyt rzadka. Powstaje wspaniały sos, którego nie wiadomo jak użyć.

Następnym razem zrobic piersi kurczaka duszone w tej marynacie i żeberka.

  • 4 łyżki oliwy 
  • 2 płaskie łyżki musztardy
  • 5 ząbków czosnku
  • 4 łyżki soku z cytyny
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • garść siekanych ziół np. rozmaryn, oregano, czy tymianek
  • po płaskiej łyżce słodkiej papryki i soli
  • po płaskiej łyżeczce pieprzu i ostrej papryki

Na ok. 1,5 kg mięsa.

Czosnek posiekać dodać sok z cytryny/limonki. Jeśli ostrzej to dodać ostrej papryki, pieprzu cayenne lub chilli. Wsypać płaską łyżeczkę soli, pieprzu, ostrej i słodkiej papryki. Dodać posiekane świeże zioła. Wlać łyżkę płynnego miodu i oliwę. Dodać 2 płaskie łyżeczki musztardy.

Wymieszać.

Natrzeć mięso marynatą i odstawić.

Piec w temperaturze ok. 220 stopni.

 

 

 

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.