Spaghetti z klopsikami Okrasa

Okrasa bierze na 200 g pełnoziarnistego spaghetti

  • -mięso mielone z indyka – 400 g
  • -czosnek – 2 ząbki
  • -cebula
  • -suszone pomidory – 100 g
  • -biały pieprz, czarny pieprz
  • -ugotowana kasza manna  – 2 czubate łyżki
  • -świeży tymianek, świeży lubczyk, świeża bazylia
  • -pomidory pelati – 450 g
  • -świeże pomidory – 3 szt.
  • -ser gorgonzola / padano / parmezan
  • -olej do smażenia
  • -oliwa do skropienia makaronu

NIE solimy.

Robimy okrasę:

Cebulę siekamy drobniutko i podsuszamy na pataelni z odrobiną oleju i suszonych pomidorów i czosnku. Odstawiamy na później.

Robimy klopsiki:

Do mielonego dajemy pieprze, bez soli, garść posiekanych, mieszanych, świeżych ziół, dwie łyżki kaszy manny i okrasę. Robimy małe klopsiki. Odstawiamy.

Robimy sos i dusimy klopsiki:

Podsmażamy cieniutko pokrojoną cebulę z drugą garścią świeżych ziół. Dodajemy pomidory z puszki pelati (passata). Im dłużej się sos gotuje, tym jest lepszy. Kiedy sos jest gotowy, dodajemy kilkanaście drobnych pulpetów, które dusimy 3-4 minuty.

Dodajemy do sosu z pulpetami porwany ser gorgonzola / padano / parmezan (słone!) i mieszamy aż się rozpuści.

Gotujemy makaron:

Ugotowany kropimy oliwą (nie do wody!).

Podajemy dodając okrasę i ponownie zimny z lodówki ser w kawałeczkach.

Przepis Magdy ze skutecznie.tv

Składniki na 2 osoby:

  • 200 ml soku pomidorowego
  • 400 siekanych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku lub 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej /do dań włoskich
  • 1 szklanka wody
  • 10-15 zamrożonych klopsików
    /w prezentowanej wersji z tego przepisu: http://skutecznie.tv/2018/08/klopsiki-do-sosow-makaronow-kasz-kilka-porcji/
  • 120 g makaronu spaghetti
  • do posypania przed podaniem:
    • tarty parmezan
    • oregano (świeże lub suszone)
    • opcjonalnie: siekana natka pietruszki

INFO: Przepis jest banalnie prosty i będzie to danie jednogarnkowe, gdzie całość będę gotować w jednym garnku. Składniki wkładam więc do garnka o dużej średnicy/szerszym dnie (tak, by zmieścił się makaron) i zaczynam gotować.

Do garnka wkładam pomidory (wraz z sokiem), dolewam sok pomidorowy lub passatę. Dodaję czosnek (drobno posiekany/przeciśnięty przez praskę lub suszony), przyprawę włoską oraz wodę. mieszam rozprowadzając wszystko w pomidorach. Dokładam klopsiki (bez rozmrażania), ponownie mieszam, zanurzając je w sosie. I na koniec makaron –w prezentowanej wersji biorę spaghetti pełnoziarniste.
Ważne: Trzymam się proporcji podanych w przepisie, by po ugotowaniu uzyskać odpowiednią ilość sosu oraz by makaron dobrze się ugotował i jednocześnie lekko zagęścił sos.

Makaron wkładam surowy makaron (bez namaczania, bez uprzedniego gotowania), układam w sosie i włączam grzanie. Doprowadzam do zagotowania i co jakiś czas mieszając zanurzam makaron w sosie (po chwili zmięknie i da się bezproblemowo zanurzyć, patrz dołączony do przepisu film). Przykrywam, zmniejszam grzanie i gotuję do czasu aż makaron będzie miękki (15-20 minut).
Dwa, trzy razy w trakcie tego czasu podnoszę pokrywkę i mieszam, każdorazowo zanurzając makaron w sosie przed przykryciem tak, żeby gotował się w płynie.

Posypuję oregano i podaję na gorąco. Przed podaniem można posypać tartym parmezanem lub innym ulubionym serem oraz ziołami czy natką pietruszki.

Jednogarnkowe spaghetti z klopsikami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.