Makaron z kurkami i porem w sosie śmietanowym

Bardzo proste danie do białego wina. W wersji najprostszej jest to makaron z kurkami w maśle, parmezanem i ziołami, natką pietruszki.

Składniki (2 porcje):

  • 250 g makaronu pappardelle (wstążki)
  • 200 g świeżych kurek
  • 1 por
  • 1 łyżka masła
  • 150 ml śmietany 30%
  • ½ pęczka szczypiorku
  • sól, pieprz
  • parmezan

Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy pora pociętego w cienkie piórka. Po około dwóch minutach smażenia dodajemy dokładnie oczyszczone kurki i smażymy razem do miękkości, przez około 8 minut (jeśli na patelni jest zbyt sucho, możemy dodać 2-3 łyżki wody).  Gdy grzyby i por są miękkie, dolewamy śmietanę, obficie doprawiamy solą i pieprzem. Zmniejszamy gaz i czekamy, aż sos lekko odparuje i zgęstnieje. We wrzącej, osolonej wodzie gotujemy makaron. Odcedzamy i od razu dodajemy go do zawartości patelni i łączymy z sosem. Wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem i posiekanym szczypiorkiem.

Inna wersja bez porów:

  • ok. 0,5 kg kurek
  • 0,5 kg makaronu krótkie rurki albo podobne
  • 300 g kwaśnej śmietany 30 %
  • 1 ostra papryczka dla zaostrzenia smaku
  • majeranek, sól, pieprz
  • 2 cebule
  • żółty ser (starty)

Kupiłam raz kurki zamrożone, były gorzkie, nie kupować.

Cebulę smażymy na maśle do zeszklenia dodając drobno pokrojoną papryczkę. Dodajemy pokrojone kurki i smażymy na patelni ok. 10-15 minut. Przyprawiamy. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Pani daje też starty ser, ale można sobie darować.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *