Makaron z kurczakiem i sosem sojowym – Natalia w Kuchni
Przepis na 4 porcje
Składniki:
- 2 łyżki masła lub oleju do smażenia
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 300 g piersi z kurczaka
- ½ główki kapusty pekińskiej
- 2-3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- pieprz, sól
- 250 g makaronu tagliatelle
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka opłukać, oczyścić i pokroić w paski.
2. Kapustę pekińską pokroić w paski.
3. W międzyczasie makaron ugotować we wrzącej, osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
4. Przed odcedzeniem makaronu odlać ok. 100 ml gotującej się wody.
5. Odcedzić makaron.
6. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę.
7. Następnie dodać pierś z kurczaka i chwilę podsmażyć.
8. Do kurczaka dodać kapustę pekińską, gotować pod przykryciem ok. 3 minut.
9. Dodać wcześniej odlaną wodę, sos sojowy, olej sezamowy, pieprz i makaron, dokładnie wymieszać.
10. Podawać gorące.