Spaghetti aglio, olio e peperoncino
porcja dla 2 osób
- 200 g spaghetti
2 ząbki czosnku, pokrojone w cienkie plasterki
1 papryczka chili, posiekana
6 łyżek oliwy
garść posiekanej natki pietruszki
opcjonalnie: sól i pieprz
starty parmezan
Spaghetti gotujemy al dente (około 10 minut).
W międzyczasie podgrzewamy oliwę w głębokiej patelni.
Na średnim ogniu delikatnie podsmażamy czosnek i chili.
Dodajemy ugotowany makaron, mieszamy i podgrzewamy razem przez 1-2 minuty.
Posypujemy pietruszką i podajemy.
Doprawiamy solą i pieprzem, możemy też posypać makaron z parmezanem.
Al pomodoro
- 400-500 g pomidorów lub pulpy pomidorowej w puszce (puszka/kartonik krojonych pomidorów bez skórki)
- 2-3 ząbki czosnku
- cukier
- starty parmezan
- bazylia, oliwa, sól
Opcjonalnie dodaję trochę dymki duszonej na oliwie wraz z młodą cebulką.
Podsmażamy na oliwie trochę dymki (ale można się obejść) i / lub trochę oliwek (też można się obejść). Wrzucamy czosnek.
Wlewamy pomidory z puszki, doprawiamy solą, pieprzem, bazylią / oregano i krótko dusimy. Dodajemy łyżeczkę cukru i ewentualnie pół łyżeczki śmietany. Posypujemy parmezanem of course.
Najprostsza, podstawowa wersja:
Spaghetti z oliwą i czosnkiem
SKŁADNIKI:
40 dag spaghetti
4 ząbki czosnku
1/3 szklanki bardzo dobrej oliwy
łyżka natki pietruszki
sól, pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Rozgrzej oliwę na patelni. Do niegorącej jeszcze oliwy, a raczej zimnej, dodaj posiekany czosnek, smaż, aż zacznie pachnieć. Uważaj, aby się nie przypalił. Ugotowany al dente makaron włóż na patelnię, wsyp natkę, przypraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. Posyp parmezanem.
Przełóż na ogrzany półmisek i podawaj.