Letnia zupa młode ziemniaki groszek koper

2 łyżki oliwy + do podania
1 cebula, drobno poszatkowana
4 ząbki czosnku
⅓ szklanki (80 ml) wytrawnego białego wina
700 g młodych ziemniaków
6 szklanek (1 ½ l) bulionu warzywnego lub wody
1 ½ łyżeczki soli
3 łyżki sosu sojowego
1 szklanka (140 g) zielonego groszku, świeżego lub mrożonego
½ szklanki (125 ml) śmietanki 30%
½ szklanki (30 g) kopru
kwiaty kopru (opcjonalnie)

1. Rozgrzej oliwę w dużym garnku. Smaż na małym ogniu cebulę wraz z czosnkiem i ½ łyżeczki soli, aż się zeszkli, około 6 minut. Zwiększ ogień i wlej wino, odparuj.

2. Dodaj przepołowione ziemniaczki, bulion lub wodę, resztę soli i sos sojowy. Zagotuj i gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną, 25 – 30 minut. Wyłów połowę ziemniaków, a resztę rozgnieć praską do ziemniaków lub ewentualnie zblenduj blenderem ręcznym.

3. Dodaj odłożone ziemniaki, groszek i śmietankę. Gotuj, aż groszek lekko zmięknie, 2 – 3 minuty. Dodaj koper i odstaw z ognia.

4. Podawaj zupę udekorowaną kwiatami kopru (lub koperkiem), lekko skropioną oliwą.
Latem kwiaty kopru kupicie praktycznie wszędzie… w zestawach do kiszenia!

(przepis i zdjęcie wzięte z https://www.instagram.com/rozkoszny/)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.