Fasolka po węgiersku łączy w sobie smakowite połączenie warzyw i mięs. Bazą potrawy są fasolka i mięso, zazwyczaj kiełbasa, boczek lub mięso wieprzowe. Wyrazisty smak nadaje wędzona papryka oraz świeża papryka. Fasolka po węgiersku często jest duszona z cebulą, czosnkiem, marchewką, pomidorami i przyprawami, takimi jak liść laurowy, majeranek oraz kminek. Potrawa zyskuje głęboki smak dzięki długiemu gotowaniu. Podawana jest na gorąco, często z chlebem lub pieczywem czosnkowym.
Składniki:
- 300 g boczku
- 200 g kiełbasy
- 250 g fasolki
- 2 papryki
- 1 papryczka chili
- 1/2 cukini
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżki pieprzu ziołowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- szklana wody, sól, pieprz
Fasolkę namoczyć na noc, ugotować, dosmażyć cebulę, kiełbasę w plastrach, boczek w kostkach.
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.