Leczo z fasolką po węgiersku Oddaszfartucha

Fasolka po węgiersku łączy w sobie smakowite połączenie warzyw i mięs. Bazą potrawy są fasolka i mięso, zazwyczaj kiełbasa, boczek lub mięso wieprzowe. Wyrazisty smak nadaje wędzona papryka oraz świeża papryka. Fasolka po węgiersku często jest duszona z cebulą, czosnkiem, marchewką, pomidorami i przyprawami, takimi jak liść laurowy, majeranek oraz kminek. Potrawa zyskuje głęboki smak dzięki długiemu gotowaniu. Podawana jest na gorąco, często z chlebem lub pieczywem czosnkowym.

Składniki:

  • 300 g boczku
  • 200 g kiełbasy
  • 250 g fasolki
  • 2 papryki
  • 1 papryczka chili
  • 1/2 cukini
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżki pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szklana wody, sól, pieprz

Fasolkę namoczyć na noc, ugotować, dosmażyć cebulę, kiełbasę w plastrach, boczek w kostkach.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.