Pulpety z brokuła

1. Pulpety z brokuła i ryżu w sosie pomidorowym. Można smażyć lub upiec w piekarniku.

  • 2 brokuły
  • 1 kubek ryżu, dowolnego ale najlepszą konsystencje ma ryż do sushi lub risotto
  • 3-4 cebule
  • 200 ml bułki tartej
  • 200 g tartego żółtego sera
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżeczki soli kala namak (dobierz ilość do smaku)
  • 100 ml skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej z tapioki lub pszennej
  • 4 ząbki czosnku
  • bułka trata do obtaczania i olej do smażenia
  • PULPETY Z BROKUŁA
  1. Cebule w kostkę smażę na złoto na patelni.
  2. W tym czasie oddzielam różyczki brokułów. Łodyżki obieram i szatkuję podobnie jak zrobiłam to z cebulą. Dodaję na patelnię i zmniejszam gaz.
  3. Szatkuję w malakserze resztę brokułów i wsypuję na patelnie, mieszam i dusze razem przez 3-5 minut.
  4. Gotuję kubek ryżu w 2.5 kubka wody.
  5. Do dużej miski przekładam ugotowany i wystudzony ryż, dodaję usmażoną cebulę z brokułami, tarty ser, poszatkowaną zielenię, skrobię, sól, bułkę tartą, przepuszczone przez praskę ząbki czosnku i mieszam.
  6. Formuję pulpeciki, obtaczam je w bułce tartej. Smażę partiami na oleju lub układam na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 40 minut pod grillem. W międzyczasie trzeba pulpeciki obracać.
  7. Podaję z sosem pomidorowym.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *