Ruskie pierogi mąka 450

Farsz na około 50 pierogów I TYLKO TAK ROBIĆ!

  • Trzeba około 1 kilograma masy, czyli ziemniaki i biały ser w proporcjach z grubsza 650 g / 350 g. Generalna zasada: dużo więcej ziemniaków niż sera.
  • 3 cebule drobno posiekane przesmażone na tłuszczu
  • sól, pieprz

 

UWAGA

Teraz robimy z farszu kulki! Dzięki temu farsz nie będzie się potem mazać, mieszać z ciastem, brudzić rąk itp.!

Tajemnicą udanego ciasta na pierogi jest dobrze dobrana mąka. Koniecznie typu 450, maksymalnie 480. I dobrze ciepła woda, możliwie gorąca, wymieszana z solą i kilkoma kroplami oleju. Najlepiej mąka Szymanowska. Nie dodajemy jajek, jajko powoduje, że ciasto staje się twardsze.

Z podanych poniżej proporcji wyjdzie ok. 50 pierogów. Oczywiście wszystko zależy od ich wielkości.

Po wyrobieniu ciasto musi odpocząć ok. 30 minut. Przykryte odwróconą miską, można też położyć na nie lnianą ściereczkę. Rzecz w tym, aby nie wyschło. Musi zacząć pracować gluten! Dopiero wówczas ciasto nabiera znakomitej elastyczności. Jest to najważniejsza tajemnica w wyrobie pierogów i dlatego w większości przepisów nie jest ujawniana.

Sekret idealnych pierogów? Ciasto!

Przepis na ciasto z wideo Dorotki (poniżej).

Składniki na ok. 40 sporych pierogów

  • 500 g mąki – polecam typ 450
  • 80 g masła – wyłącznie dla smaku
  • 200 ml gorącej wody
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki soli do dodania do wody w której gotują się pierogi

W komentarzach chwalą, że świetne. Nie wolno dodawać żadnej dodatkowej mąki. Mąka na ciasto do miski a reszta mąki schowana z powrotem do szafki. Bez stolnicy i żadnej mąki do podsypywania! Kuchnia czyściutka, ręce czyste.

UWAGA: Wałkować ciasto nie jeden duży placek tylko każdy pieróg osobno, malutkie kółeczka.

UWAGA: Jeżeli wrzucamy na wrzątek pierogi zamrożone, to tego wrzątku powinno być bardzo dużo. Chodzi o to, żeby po wrzuceniu pierogów nie za bardzo obniżyła się temperatura wody, bo wtedy się rozłażą.

Rewelacyjny sposób na szybkie lepienie:

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *